Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Farligt smäda kungaparet i Thailand

28 nov, 2011, 10:08 
Agneta Nisbeth
Annons

I Sverige och Storbritannien får man som bekant nästan helt fritt smäda kungligheter, annat är det i Thailand. Där dömdes nyligen en man till 20 års fängelse, anklagad för att ha sänt nedsättande sms om drottning Sirikit till förre premiärministerns sekreterare.

Annons

Rättsäkerheten verkar inte direkt vara i världsklass, den dömde 61-årige cancersjuke pensionären Amphon Tangnoppaku, säger sig bara vagt känna till hur en mobiltelefon fungerar och vad ett sms är ställer han sig frågande inför.

Att han skulle vara bekant med eller ens ha mobilnumret till premiärministerns sekreterare förnekar han också.

Hårt straff

Vad det nu är för hemskt han skulle ha skrivit om den thailändska kungen Bhumibols maka Sirikit? Det vet ingen och ingen thailändsk tidning vågar heller berätta det. Att upprepa anklagelserna skulle nämligen ge lika hårt straff som stackars Amphon fick.

Annons

Majestätsbrott

Visst känns det lite märkligt att majestätsbrott, en term som i Sverige försvann ur lagboken redan 1948, ska medföra så löjeväckande hårda straff i något land. Ni ser Thailands kung Bhumibol och drottning Sirikit på bilden överst som är tagen 2008.

Tårta på kungen

I Sverige diskuterades det 2001 om en 16-åring yngling, som kastat en tårta på kungen i Varberg, skulle dömas för högmålsbrott, som har högt straffvärde. Nu nöjde man sig med att döma ynglingen till 100 dagsböter för ofredande. Det var ju lugnet före stormen, för ett år sedan skrevs ju spaltkilometrar om kaffeflickor, älskarinnor och mycket annat i samband med kungen – utan att åtal väcktes.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Olaga avlyssning

Den brittiska kungafamiljen har verkligen prövats hårt i media, där drar man sig inte ens för att avlyssna privata kungliga mobilsamtal, som bekant. Sedan skandaltidningen “News of the World” stämdes för olaga avlyssning av flera kändisar och sedan lades ner, har just den delen av verksamheten avstannat. I de flesta länder får kungligheter finna sig i att få sitt privatliv granskat och det är ytterst ovanligt att de vidtar lagliga åtgärder. De vet förstås att om det blir rättegång så blir det bara ännu mer skriverier.

Av Eva Åström

Foto: IBL

Läs även:

Annons