Hovet går ut och svarar – efter elaka påhoppet på kungen

hovet om kungens påhopp

Att människor talar illa om monarkin som statsskick är en sak men när det sprids felaktig, och dessutom elak, information om någon ur den svenska kungafamiljen säger hovet ifrån.

Att offentliga människor råkar ut för påhopp på internet sker tyvärr dagligen och den här gången är det kungen som har hamnat i skottgluggen. Och hovet ser allvarligt på situationen.

Felaktig information om kungen publicerades

Det är få som inte känner till det nätbaserade uppslagsverket Wikipedia. En plats som kan samla text och bilder om nästan vad (och vem) som helst. Mindre känt är dock att Wikipedias användare själva är tillåtna att gå in och ändra informationen. En möjlighet som kan få katastrofala konsekvenser.

För någon dag sedan blev många upprörda efter att ha besökt kung Carl Gustafs Wikipedia–sida. Där hade det nämligen skett sådana ändringar. Och de var både helt felaktiga och otroligt elaka.

Hovet: “Finns alltid någon som vill tramsa”

Istället för kungens födelseår, tronskifte och bakgrund kunde man läsa grova påhopp om Sveriges statschef. Fruktansvärda elakheter som anspelade på övergrepp och tidigare historier om eventuella strippklubbar. Hovet ser förstås allvarligt på den här typen av angrepp.

– Klart vi går in och korrigerar sådant här på direkten. Det här är utmaningen med användargenererat material som Wikipedia. Det finns alltid de som vill tramsa, men så många fler som månar om fakta. Och så var det i det här fallet – andra användare har redan gått in och korrigerat, säger hovet informationschef Margareta Thorgren.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: