Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsen påkommen – trotsar Margrethes order

24 jan, 2023, 16:30 
Drottning Margrethe
Nu slår han tillbaka.
Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Drottning Margrethe har dragit in hans prinstitel – men 23-årige prins Nikolai ger inte upp.

Han fortsätter ilsket att kalla sig för prins – det visar nya uppgifter i dansk media.

Ex-prinsarna Felix och Nikolai med sin pappa prins Joachim och styvmor prinsessan Marie
Ex-prinsarna Felix och Nikolai med sin pappa prins Joachim och styvmor prinsessan Marie.

Det är i det danska folkbokföringsregistret som Nikolai och hans yngre bror Felix, 20, fortfarande står listade som prinsar, trots att de har haft fyra månader på sig att ändra uppgifterna.

En kunglig motståndshandling som tolkas som direkt trots mot deras farmor drottning Margrethe – budskapet kunde ju inte ha varit tydligare.

Annons

Nikolai och Felix står också registrerade som Kungliga Högheter, och det betyder att det är dessa titlar som gäller framåt – även i deras pass.

Greve Nikolai, före detta prins
– En märklig känsla, säger prins Nikolai om att ha blivit ”nergraderad” till greve.

Det är dock tveksamt hur länge de kommer att kunna hålla ut – särskilt som deras mamma prinsessan Alexandra nu går ut och kommenterar uppgifterna.

Via sin talesperson Helle von Wildenrath Løvgreen säger hon att Felix och Nikolai kommer att göra ytterligare ett par resor som prinsar av Danmark.

Men att uppgifterna i deras pass sedan ska uppdateras till de nu aktuella greve Nikolai och greve Felix.

Annons
Drottning Margrethe
Nikolai och Felix går emot sin farmor och fortsätter använda sina gamla titlar – när de reser kallar de sig prinsar av Danmark.

Det var i slutet av september som drottning Margrethe, 81, lät offentliggöra sitt beslut: Det danska kungahuset skulle slimmas ner – ett faktum som skapade en historisk kris i kungafamiljen.

Här vägrar Margrethe kommentera chockbeslutetBrand logo
Här vägrar Margrethe kommentera chockbeslutet

Kungens beslut att banta kungahuset

För vår egen kung gick det betydligt mer smärtfritt: När han gjorde samma sak 2019 var det inte ett enda barn som bråkade, i alla fall inte offentligt.

Men så är kungens sex barnbarn Leonore, Nicolas, Alexander, Gabriel, Adrienne och Julian fortfarande prinsar och prinsessor, enda förlusten för dem är att de fick lämna det svenska kungahuset, vilket betydde att deras Kungliga Höghet-titlar därmed drogs in.

Foto: TT.

Annons