Fergie om Diana: "Hon var den fräckaste människa jag kände"

Fergie om Diana: "Hon var den fräckaste människa jag kände"

Kate och Meghan synas med lupp och hela världen intresserar sig för varje steg de tar. Men de var inte först. People Magazine har nu en hel bilaga med historien om svägerskorna Fergie och Diana, som media ville framställa som rivaler men i själva verket var vänner i vått och torrt.
– Jag saknar henne varje dag. Hon var den roligaste och fräckaste människan jag kände och vi skrattade hela tiden. Jag älskade varje stund med henne.
Orden är Fergies. Hon och prinsessan Diana hade en mycket nära och kär vänskap. Före Meghan och Kate fanns “Fergie och Di”. De var dåtidens mest bevakade svägerskor, som hade gift sig med två brittiska prinsar och hade världens ögon på sig.
Diana och Fergie

Inte rivaler

Diana och Fergie

På 1980-talet fängslade dessa två svägerskor kungliga tv-tittare i Europa och alla tidningsläsare i hela världen som ville veta allt om dem. Men bakom de intriganta dokumentärerna och svarta rubrikerna, som framställde Fergie och Diana som rivaler, var kvinnorna i själva verket mycket goda vänner.

Sarah Ferguson kände prinsessan Diana innan hon gifte sig med prins Andrew. Här ovan på bilden syns de 1982 på en polo match. Diana är gravid med prins William.

Diana gifte sig med prins Charles 1981. Fergie äktade sin prins Andrew 1986. Svägerskorna var som lång- och lerhalm. De delade samma humor och älskade practical jokes. Enligt People-magazine gillade dessa kvinnor att röra till det ordentligt i den kungliga ljumma grytan.

Satt i baren

Kvällen innan Sarahs och Andrews bröllop i juli 1986 klädde Fergie och Diana ut sig till två poliser och planerade att “partykrascha” prins Andrews svensexa. Men det blev aldrig av. I stället hamnade de två väninnorna på den tjusiga Londonklubben Annabel’s, där de satt i baren tills säkerhetsvakterna fick nys om det hela.

Med Diana i knät

Rojalister anade oråd. Skulle dessa två 20-åringar förstöra kungahusets goda rykte totalt? Att som prinshustrur (en blivande) sitta ute på en bar och på nattkröken sågs inte med blida ögon. Och när Fergie och Diana satt i varandras knä på Royal Ascot fick inte bara hovfolket hicka utan även gemene man.

“Det uppträdandet är början till slutet för kungafamiljen,’’ skrev brittiska författaren Penny Junor.

Skilde sig samma år

Och kvinnorna fortsatte stötta varandra. Fergie och Diana skilde sig samma år. 1996 hade rubriksättarna på brittiska tidningarna mycket att göra. Oj, vad drottningen måste ha det jobbigt. Tänk två skilsmässor under samma slottstak. Inte bra för den kungliga imagen. Vi vet alla hur det gick. År 1997 dog Diana i en dramatisk biljakt i en tunnel i Paris. I dag är Sarah och prins Andrew fortfarande så nära varandra att hon till och med bor hemma hos honom i vackra vita Park Lodge på slottet Windsors ägor. Det återstår att se hur vänskapen och livet blir för Meghan och Kate. Inte lika dramatiskt hoppas vi!

Foto: TT

Läs mer

Fergies vilda festkväll med Pamela Anderson

Kunglig strålglans när Kate valde Dianas favorit

Tårdrypande när William besökte det barnhospice mamma Diana öppnade