Fest i dagarna tre när drottning Margrethe firar 40 år som regent

Det blir verkligen stor fest nästa år i Danmark när drottning Margrethe ska firas – hon har då suttit som regent i 40 år.

Drottning Margrethe kommer firas med olika festligheter under tre dagar nästa år, med start den 13 januari. Margrethe har då varit drottning i 40 år och detta uppmärksammas även med flera utställningar, berättar bt.dk.

Underhållning

Jubileet startar alltså den 13 januari 2012 med en mottagning på Fredensborg, dagen efter blir det underhållning i Köpenhamns rådhus under dagen. På kvällen vankas en festföreställning på konserthuset skriver BilledBladet.

På söndagen kommer hela den kungliga familjen att visa sig på balkongen i Amalienborg och vinka till folket.

Utländska gäster

På kvällen hålls en galamiddag på Christiansborg för utländska gäster och deras familjer, vi förutsätter att även den svenska kungafamiljen finns på plats då.

Ska föda

Helt säkert är att kronprins Frederik och kronprinsessan Mary samt prins Joachim kommer att finnas på plats då, lite mer osäkert är det väl med den gravida prinsessan Marie som ska föda i januari.

På det danska hovets hemsida kan man läsa: Vid Frederik 9.’s död den 14 januari 1972 övergick tronen till hennes majestät drottning Margrethe 2, och tronskiftet blev tillkännagjort den 15 januari från balkonen på Christiansborg Slott av statsminister Jens Otto Krag. 2012 kommer drottningens 40-års jubileum att firas mellan den 13– 15 januari.

Läs mer om hela evenemanget på det danska hovets hemsida här››

Av Agneta Nisbeth

Foto: Stella Pictures

Läs även:

Johannas Kungliga modeblogg om festen i Danmark››

Drottning Margrethe blev läsarnas favoritdrottning››

Prinsessan Marie är gravid››

Danska folketinget har öppnats››

Drottning Margrethe mötte Putin››