Fick byta namn – på grund av prins Julian

Prinsessan Sofia och prins Julian

Nu tvingas Elias byta namn till Julian – för att hedra den nya prinsen. Eller?

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip är trebarnsföräldrar! Nu kan vi räkna prins Julian, bara några dagar gammal, till den svenska kungafamiljen.

”Söndagen den 28 mars hölls konselj på Kungliga slottet med anledning av att H.K.H. Prinsessan Sofia har nedkommit med en son. Under konseljen informerade H.M. Konungen regeringen om att den nyfödde Prinsen ska heta Julian Herbert Folke och vara hertig av Halland. Tilltalsnamnet blir Julian", kunde vi läsa i ett av hovets utskick.

Märkliga utspelet efter prins Julians födelse

Och namnet har fått genomslag. Så här skriver Vänersborgs Ryttarförening Brätte Ridskola på Facebook.

"Som många av er säkert redan vet så föddes det i fredags en prins som fått namnet Julian. För att hedra nykomlingen i kungafamiljen har vi därför bestämt oss för att döpa om vår Elias till Prins Julian. Så när du ser namnet Prins Julian på ponnylistan så vet du vem det är", skriver ryttarföreningen.

Men i kommentarsfältet får vi sanningen: det är bara ett aprilskämt! Elias får behålla sitt namn, trots det kungliga nyskottet. Men visst passar Julian även in på en häst?

Kungaexperten Herman Lindqvist har sin vana trogen djupanalyserat betydelsen bakom det nya prinsnamnet.

– De har valt det namnet för att det ska gå internationellt också. Det är ju ett globalt liv numera, säger Herman till Expressen.

– Det är både gammalt och nytt. Julian är nåt som ungdomarna hittat på. Folke är ett gammalt namn från familjen. Vi har ju Folke Bernadotte, familjens stora stolthet som var barnbarn till Oscar II och som blev stor hjälte under andra världskriget. Pappa kungen heter också Folke. Folke går långt bak i historien. Vi har ju Folke den tjocke, som var släkt med Birger Jarl. Vi får hoppas att prinsen slipper det smeknamnet. Och Herbert är ett släktnamn på Sofias sida.