Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Flera anställda avslöjar: Så är det att jobba med kungafamiljen

21 jul, 2023, 20:43 
AvLinus Brännström
Hovmarskalker, barnflickor och stylister – men också tandläkare och florister.
Det krävs en hel del för att få den kungliga vardagen att fungera – här är de viktiga personerna i kungafamiljens enorma stab.
Annons

Kungen och drottningen har förstås en hel del personal till sitt förfogande. Den kanske allra viktigaste i det dagliga arbetet är förste hovmarskalk – denne är chef för H.M. Konungens hovmarskalkämbete och ytterst ansvarig för planering, förberedelser och genomförande av kungafamiljens officiella framträdanden och representation.

Titta in på Drottningholm – så bor kungen och Silvia!Brand logo
Titta in på Drottningholm – så bor kungen och Silvia!

Göran Lithell är förste hovmarskalk sedan 2019. Han var tidigare chef för kungens hovstat och dessförinnan jobbade han som diplomat i bland annat USA, Ryssland, Estland och Danmark.

– Jag är mycket glad och hedrad för att få möjlighet att arbeta för statschefen och dennes familj. Det är med stor ödmjukhet jag tar mig an uppdraget att få stödja kungafamiljen i dess viktiga arbete, sa Lithell i samband med utnämnandet.

Annons

Under sig har Lithell en rad viktiga personer – däribland hovintendent Anders Ershammar, chef för kungens hovstat, statsfrun Anna Hamilton, chef för drottningens hovstat, ceremonimästare Odd Zschiedrich, chef för ceremonistaten, hovintendent Åke Hovgard, chef för hushållen på Stockholms, Drottningholms och Haga slott, samt överste Ulf Gunnehed, som är chef för hovstallet.

Förste hovmarskalk Göran Lithell med hustrun Karin.

Hovflorister och hovdamer

I drottningens hovstat ingår också flera spännande personer – däribland slottsmästaren, som ansvarar för utsmyckning i de kungliga våningarna på slottet, Drottningholm och Haga.

Slottsmästaren heter Claes Carlsson, han är också den första som tilldelats titeln hovflorist.

– Jag följer ofta årstiden och väljer gärna närodlat när tillfälle ges. Blommor odlade på friland har vuxit på ett annat sätt som gör att de får vackrare former på stjälkarna. Jag blandar även med glädje in vilda blommor. Det ger en extra dimension när man kommer till en slottsmiljö och tror att det ska vara på ett visst sätt, men så blir man överraskad av att se växter som hundkex som vuxit i ett dike i uppsättningarna, har han berättat för SvD Perfect Guide.

Slottsmästaren och hovfloristen Claes Carlsson.

Han berättade samtidigt om vilken av alla tillställningar som varit mest minnesvärd.

– Kronprinsessans bröllop var ju något utöver det vanliga – dessutom det första i den generationen. Vi kunde nog inte riktigt föreställa oss vilken uppmärksamhet det skulle få. Det var nog tur eftersom vi hade många stora projekt. Exempelvis gjorde vi stora blomstertavlor av äkta blommor i blindfönstren i Rikssalen där bröllopsmiddagen hölls, sa Claes Carlsson till tidningen.

Annons

I drottningens hovstat ingår även de tjänstgörande hovdamerna – som alltid följer med drottningen i officiella sammanhang. Sedan 2016 är det Harriet Bredelius som är Silvias högra hand, hon syntes senast vid drottningens sida under nationaldagsfirandet den 6 juni.

Harriet Bredelius är sällan långt borta från drottningen.

Kungafamiljens läkare och tandläkare

Sedan har vi också riksmarskalksämbetet som leds av riksmarskalk Fredrik Wersäll, hovets högste tjänsteman och chef. Han ansvarar bland annat för kungens kontakter med riksdag och regering.

En rad andra funktioner ligger under riksmarskalksämbetet – däribland de präster, läkare och jurister som är knutna till kungafamiljen.

Där märks bland andra biskop Johan Dalman, som är överhovpredikant, och advokat Lena Frånstedt Lofalk, som har titeln hovauditör och fungerar som kungafamiljens juridiske rådgivare.

Annons

I den så kallade läkarstaten ingår bland andra hovtandläkare Anders Ericson och förste livmedikus Lars Wennberg, överläkare, och första livmedikus Viveka Frykman-Kull, överläkare.

– Jag är den som kungafamiljen kontaktar först för att hjälpa till med hälsomässiga problem. Vid behov förmedlar jag kontakter med andra specialister. Det handlar också om att ta ansvar för hälsokontroller och provtagningar, samordna vaccinationer och se över reseapotek. Man är också med på middagar när det är fest på slottet, då man som livmedikus ansvarar för kungafamiljens gästers väl och ve. Livmedici är också med vid statsbesök och kan samarbeta med besökarnas läkare om sådana följer med, har Viveka Frykman-Kull, som är den första kvinna att bli första livmedikus, berättat för Läkartidningen.

Överhovpredikanten Johan Dalman är en viktig person för kungafamiljen.

Kronprinsessans högra hand

Flera av personerna ovan arbetar alltså inte bara för kungen och drottningen utan även för resten av kungafamiljen. Men de har förstås också egen personal.

Annons

Inte minst kronprinsessan Victoria, som ju har betydligt fler officiella åtaganden än sina småsyskon. Kronprinsessan har en egen hovstat som ansvarar för förberedelser och genomförande av hennes och prins Daniels verksamhet och representation.

Arbetet leds av hovmarskalk Isabella Törngren som började jobba för kronprinsessan tidigare i år. Hon ersatte då Lena Bartholdson, som under tre år synts vid Victorias sida vid alla officiella uppdrag.

Isabella Törngren har en bakgrund inom utrikesdepartementet och har också jobbat inom Försvarsmakten.

– Jag ser mycket fram emot uppdraget att stödja kronprinsessan i hennes viktiga roll som blivande statschef och att tillsammans med kollegorna arbeta med planeringen och genomförandet av kronprinsessparets verksamhet, sa hon i en kommentar när det stod klart att hon fått tjänsten.

Barnflickan Elvira Ramström med prinsessan Estelle.

Kronprinsessparets alla barnflickor

Daniel och Victoria har, på grund av sina späckade scheman, också använt sig av barnflickor i större utsträckning än Carl Philips och Madeleines familjer. Däribland Adeline Petersson och de engelskspråkiga Katie Millington och Isabelle Welch – tanken med dem var att prinsessan Estelle, som ju en dag ska bli vår drottning, skulle lära sig att tala engelska på ett naturligt sätt.

Annons

På senare tid är det Elvira Ramström, 27, som jobbat som familjens barnflicka. Hon kommer ursprungligen från Härnösand men är numera skriven i en lägenhet precis intill Haga slott.

Stylisten Tina Törnquist är en annan person som jobbat nära kronprinsessan Victoria i många år. Den officiella titeln är kammarjungfru och i en intervju med Aftonbladet har hon berättat om sitt arbete.

– Jag skannar av marknaden och kollar av alla märken. Jag tar hem det som klär henne och passar för de tillfällen hon ska visa upp sig. Vi har ett samarbete där jag visar, hon ser och vi provar. Hon har ett intresse, det är till slut hon som ska känna att det blir bra, har Törnquist berättat för tidningen.

Hon pratade då också om Victorias förkärlek för svenska modeskapare.

– Det är en vilja hos kronprinsessan att bära svenskt och det vi står för i vårt land. Hon är alltid en representant för sitt land och hon är stolt över att bära svenskt när hon får tillfälle att göra det.

Stylisten Tina Törnquist har jobbat med kronprinsessan Victoria i många år.

Personerna som hjälper Sofia och Carl Philip

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har ingen egen hovstat. I stället är det kungens hovstat som också ansvarar för prinsparets officiella verksamhet och representation.

Annons

Prinsparet lever dock ett, i sammanhanget, mer normalt liv än till exempel kronprinsessan Victoria och hennes familj. När de fick sitt första barn, prins Alexander, sades det därför att de skulle försöka sköta så mycket som möjligt kring barnen på egen hand.

– De ska försöka klara så mycket som möjligt själva. Men de behöver också få lite stöd och hjälp någon gång, en liten andningspaus. Det behöver alla barnföräldrar, sa kungen själv till Aftonbladet.

I stället använde sig Carl Philip och Sofia då av ”jour-nannys” när det behövdes.

Barnflickan Rebecca Berg och stylisten Lotta Carlsen.

Nu har ju dock paret tre små prinsar och har använt sig mer frekvent av barnflicka och annan hjälp. När prins Julian häromåret döptes var barnflickan Rebecca Berg en av gästerna i Slottskyrkan och på plats fanns även parets husmor Keria Said, som i alla fall då var ansvarig för hushållet på Villa Solbacken.

Annons

På plats vid dopet var även Lotta Carlsen som sedan 2017 är prinsessan Sofias stylist. Hon tog över efter Camilla Åstrand som hade jobbat med Sofias styling under många år.

Prinsessan Madeleines val av barnflicka

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill har ju bott utomlands i många år – även om de nu äntligen är tillbaka i Sverige.

När paret bodde i London använde de sig först av barnflickan Louise Blomqvist. Louise är dotter till Åse Blomqvist som tog hand om Madeleine när hon var liten – kunglig barnflicka är alltså ett yrke som går i arv.

De tog sedan hjälp av en brittisk barnflicka, som sedan följde med när familjen flyttade till Florida i USA.

– Hon är inte anställd utan behjälplig vid behov, har hovets informationschef Margareta Thorgren förklarat för Svensk Damtidning.

Det återstår att se om Madeleine nu kommer att anlita en svensk barnflicka igen.

Louise Thott har jobbat med att inreda såväl bästisen Madeleines lägenhet som Haga slott och Villa Solbacken.

Bland personerna som arbetat för Madeleine märks också bästisen Louise ”Lussan” Thott (född Gottlieb). Lussan har genom åren blivit något av en hovinredare och var förstås involverade när prinsessfamiljens lägenhet vid Hovstallet totalrenoverades.

Hon har också jobbat med såväl kronprinsessparets hem Haga slott som prins Carl Philips och prinsessan Sofias hem Villa Solbacken.

Foto: TT

Annons