Flyttdags för holländska kungafamiljen – här är Máximas nya hem!

Holländska kungafamiljen

I söndags, den 13 januari 2019, flyttade holländska kungafamiljen in i sitt nyrenoverade palats. Längtan har varit stor att få göra sig hemmastadda i pampiga Huis ten Bosch i Haag.

Nu vajar den kungliga ätten Oranges ståtliga flagga på taket på palatset Huis ten Bosch. Äntligen har kung Willem Alexander fått nyckeln till familjens nya bostad. Det är inget litet hem, som kungaparet av Nederländerna nu flyttar in i. Tre år tog det att återskapa salongernas glans och hammarslagen har länge ekat över Gravenhaagse Bos’s 10, där Huis Ten Bosch är beläget i Haag.

Holländska kungafamiljen flyttar in i Huis ten Bosch

Drottning Máxima har haft stort intresse i renoveringen och har noga följt alla nybyggnationer. Hon har också varit med i hela inredningsprocessen.

Här bodde Willem-Alexander som liten och sägs nu ha låtit göra om sitt gamla, stökiga pojkrum till ett trivsamt tv-rum. De äldsta delarna av slottet är från 1600-talet och anlitade experter, konservatorer och duktiga inredningsarkitekter har med varsam hand återskapat palatsets glans. Huis ten Bosch har en centraliserad design enligt italiensk modell. Två sviter av lägenheter löper symmetriskt runt den pampiga trapphallaen, Oranjezaal, med en takhöjd på tre våningar som toppas av en åttkantig kupol.

Det finns fortfarande saker att färdigställa, så vissa delar av palatset kommer att bli klara först i vår. Förutom att Maxima, hennes man och de tre döttrarna Catharina Amalia, Alexia och Ariane bor här ska palatset också användas till representation och fester.

Det lär bli ett “House-warming-party” eller inflyttningsfest, som heter duga. Den holländska kungafamiljen är som bekant en av världens rikaste och har minsann råd att bjuda på storstilat kalas för släkt och vänner. Kanske åker lilla prinsessan Estelle till sin gudfar med mamma kronprinsessan Victoria och pappa prins Daniel och får leka i de nyrenoverade salongerna?

Läs också:

Kronprinsessan Victoria i Antikrundan – se filmklippet

Stenrik och temperamentsfull – drottning Máxima är full av överraskningar

Kunglig strålglans under Máximas London-premiär