Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Inför lysningen på söndag: Vi avslöjar första lysningspresenten!

28 maj, 2010, 16:17 
Agneta Nisbeth
Annons
På söndag är det lysningsdags för Victoria och Daniel.
På söndag är det lysningsdags för Victoria och Daniel.

På söndag är det dags för lysning mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling i Slottskyrkan i Stockholm, med efterföljande lysningsmottagning på slottet. Redan nu kan vi avslöja regeringens bröllopspresent!

Nu på söndag den 30 maj är det lysning mellan kronprinsessan Victoria och herr Daniel Westling i Slottskyrkan i Kungliga Slottet i Stockholm. Efteråt blir det mottagning bland annat för släkt och vänner i en av slottets representationsvåningar. Det blir även två mottagningar till, den 1 och 3 juni.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Även kungen och Silvia fick en glasservis i bröllopsgåva, formgiven av Sigurd Persson för Kosta Boda.
Även kungen och Silvia fick en glasservis i bröllopsgåva, formgiven av Sigurd Persson för Kosta Boda.

Första lysningspresenten!

Svensk Damtidning kan redan nu avslöja att riksdagen och regeringen kommer att skänka kronprinsessparet en specialbeställd glasservis från Orrefors i lysningspresent. Det är tänkt att den ska användas vid representationen på Haga slott.

Annons

Att ha lysning är en gammal metod för att meddela allmänheten om att två personer ska ingå äktenskap. Prästen upplyste om det kommande äktenskapet från predikstolen i kyrkan tre söndagar i rad före vigseln.

– Då kunde de som hade något att invända mot den kommande vigseln protestera, till exempel om brudparet var för nära släkt utan att veta om det, eller brudgummen redan var gift eller hade rymt från något, säger folkvettsexperten Magdalena Ribbing.

Lysningen hålls i Slottskyrkan.
Lysningen hålls i Slottskyrkan.

Daniels titel offentliggörs

På söndag kommer även Daniel Westlings nya titel att offentliggöras av kungen. Experter menar att han sannolikt kommer att tituleras Hans Kungliga Höghet prins Daniel. Prins Carl Philip kommer att närvara vid lysningen men däremot inte prinsessan Madeleine, som vi tidigare skrivit om.

Annons

För de som önskar uppvakta kronprinsessparet rekommenderas att tänka på Bröllopsstiftelsen som ligger dem varmt om hjärtat, meddelar hovet på sin hemsida.

Följ händelserna kring lysningen i ett stort bildreportage direkt här på svenskdam.se på söndag och i nästa veckas nummer av Svensk Damtidning!

Läs också:

Av Ann-Sofie Lundin

Foto: IBL, Charles Hammarsten

Annons