Folket vänder sig emot kungen efter otrohetsaffären

Albert II och resten av kungafamiljen i Belgien.

Exkungen Albert II av Belgien har avslöjats av sin utomäktenskapliga dotter Delphine.Folkets dom är hård.
Slå på ljud

För femton år sedan klev konstnären Delphine Boël fram och skrämde slag i det belgiska kungahuset. Hon påstod att kung Albert II var hennes biologiska pappa – att hon var resultatet av en otrohetsaffär mellan kungen och hennes mamma, baronessan Sybille de Selys Longchamps.

Albert, som abdikerade 2013, har i flera år bestämt nekat släktskap med Delphine. Det krävdes ett DNA-test för att han skulle tänka om och till slut erkänna sanningen.

Albert av Belgien var otrogen

Albert II och resten av kungafamiljen i Belgien.

Albert II och resten av kungafamiljen i Belgien.

Hela soppan har dragit vanära över Albert och kraftigt påverkats hans anseende bland det belgiska folket. Det visar en ny undersökning, rapporterar Brussels Times.

I undersökningen, där över 1000 belgare i åldrarna 18 till 75 tillfrågats, svarade över 50 procent att de var besvikna på kungen – som i deras ögon agerat “extremt oärligt”. Folket tror också att kungahuset i stort har tagit skada av affären.

Belgarna har i stället tagit Delphines parti fullt ut. Ungefär 70 procent tycker att Delphine borde klassas som en fullt legitim arvinge till Albert.

Skällde ut Delphine

Affären mellan Sybille de Selys Longchamps och Albert varade 1966 till 1984, alltså när Albert fortfarande var prins. Han gifte sig med sin hustra Paola 1959.

I boken “Cutting the Cord” beskriver Delphine hur hon fick höra sanningen från sin mamma som 18-åring. Då försökte hon ta kontakt med sin pappa – men telefonsamtalet slutade i en utskällning.

– Du får aldrig ringa mig igen. Du är inte min dotter, ska Albert II ha sagt.

– Hennes liv har varit en lång mardröm på grund av hennes sökande efter en identitet. Hon har haft en biologiskt pappa som brutalt har kastat henne åt sidan sedan det här fallet blev känt, har Delphines advokat sagt tidigare.

Foto: TT