Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Folkets prinsessa fortfarande sörjd av folket

31 aug, 2009, 13:05 
AvRed Aktionen
Diana
Idag är det exakt tolv år sedan prinsessan Diana dog i en bilkrasch, den 31 augusti 1997. Aldrig tidigare hade en brittisk kunglighet sörjts så enormt av folket.
Annons

Prinsessan Diana var verkligen en “folkets prinsessa” i England och var enormt populär, nästan ännu mer efter skilsmässan från prins Charles. Men den 31 augusti 1997 tog sagan slut.

Diana och hennes vän och älskare Dodi Al Fayed, son till Harrods ägare Mohammed Al Fayed, lämnade sitt hotell i Paris en varm augustikväll. Plötsligt fann de sig jagade i hög fart av paparazzifotografer på motorcykel och inne i en tunnel körde bilen rakt in i en pelare för att sedan krascha mot väggen.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Dodi Al Fayed och bilens förare omkom direkt på platsen. Diana och hennes livvakt fördes till sjukhus, men prinsessans liv gick inte att rädda.

Hennes barn prins William och prins Harry var då på semester på Balmoral-slottet i Skottland och där fick prins Charles meddela dem den tunga nyheten.

En miljon såg Dianas begravningskortege

Blodprover visade senare att chauffören hade tagit både droger och alkohol före olyckan. Paparazzifotograferna som förföljt bilen blev aldrig åtalade. Över en miljon människor kantade Londons gator när Dianas begravningskortege passerade, på väg till ceremonin som hölls i Westminster Abbey.

Kungahuset blev kritiserat för sin svala och reserverade hantering av prinsessans död, då resten av landet sörjde prinsessan öppet och djupt. Idag den 31 augusti 2009 finns det ingenting skrivet inför 12-årsdagen av Dianas död på det brittiska kungahusets webbsida. Men folket sörjer fortfarande.

Av Ann-Sofie Lundin

Foto: Stella Pictures

Annons