Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ändrat sig om svärdottern Sofia – kungen tvingas berätta

03 maj, 2024, 07:00 
Här är allt om kungens nya beslut för prinsessan Sofia.
Annons

Det har gått nio år sedan prinsessan Sofia sa "ja" till sin prins Carl Philip och ett nytt kapitel i hennes liv började. Nästa år firar hon tio år som prinsessa, och mycket har hänt på de åren.

Som att kungen tvingats fatta ett beslut om sin svärdotter varje år. Nu vet vi det senaste om hur det ligger till.

Så många miljoner får kungafamiljen i apanage!Brand logo
Så många miljoner får kungafamiljen i apanage!

Prinsessan Sofias ord innan bröllopet med prins Carl Philip

Att gå från "vanlig" till kunglig är inte något många får uppleva. Många av de som rör sig i kungliga kretsar har fötts rakt in i det, eller vuxit upp nära adeln och societeten.

Annons

Men för prinsessan Sofia och prins Daniel såg det annorlunda ut. De levde helt vanliga liv, jobbade, reste, och festade, intet ont anande om att de en dag skulle bli en del av vår kungafamilj. Sofia i Älvdalen, och Daniel i Ockelbo.

Både Sofia och Daniel har vittnat om att skiftet var stort. När kungen beslutade att Sofia skulle få en prinsesstitel var hon förväntansfull:

– Det är en speciell värld som en prins lever i och det är någonting som jag får ta del av, vilket jag i och för sig tycker är väldigt spännande, sa Sofia innan bröllopet.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia vinkar till folket efter sin vigsel
En dag som förändrat Sofias liv för alltid.Jerker Ivarsson/Aftonbladet/TT
Annons

Kungens beslut för prinsessan Sofia – efter alla år

Ja, Sofia fick lämna mycket av sitt gamla liv bakom sig när hon blev prinsessa. Hon kan inte längre jobba och tjäna lön, utan får istället ett apanage. Hovstaten som varje år får en summa pengar av skattemedlet, som kungen sedan fördelar, ett så kallat rambelopp.

Det är först på senare år allmänheten får ta del av exakt hur kungen fördelar rambeloppet till medlemmarna i familjen, nu tvingas kungen alltså vara mer transparent.

Annons

I dagarna släpptes verksamhetsberättelsen för 2023, och då står det klart att kungen ändrat lite i hur mycket familjen får i lön.

Men det är minimala skillnader. 2022 fick prinsessan Sofia och prins Carl Philip fick 1 121 000 miljoner, och 2023 ökade det till 1 167 000.

Här ser du beloppet som delades ut 2023, respektive 2022:

Foto: TT

Annons