Därför sägs det vila en förbannelse över Monacos furstefamilj

Därför sägs det vila en förbannelse över Monacos furstefamilj
Det sägs vila en förbannelse över Monacos furstehus. Men varför? Det berättar vi mer om i nya avsnittet av Svensk Dam Doku.
Annons

I och med äktenskapet med Rainier tog Grace Kellys liv en helt ny vändning. Från filmstjärna i Hollywood – till ett liv som hustru och mor. Och redan på smekmånaden blev hon gravid med parets första barn. I januari 1957 föddes Caroline. Året efter, 1958, kom Albert till världen och 1965 föddes minstingen Stephanie.

Annons
Grace Kelly
Grace med barnen Albert och Caroline.

På foton från den här tiden ser familjen otroligt lycklig ut. Grace är obeskrivligt vacker, furst Rainier poserar som den stolta fadern och de tre småttingarna är vansinnigt gulliga.

Annons
Grace
Grace och familjen 1968.

Men, bakom kulisserna var allt kaos. Bara månader efter bröllopet visade det sig att fursten, trots sin filmstjärnehustru, hade inte mindre än tre olika älskarinnor. Han var otrogen redan under parets första månad tillsammans. Grace var förödmjukad. Hon var tillintetgjord. Familjelyckan förvandlades snart till en mardröm. Grace var fast i en gyllene bur.

Grace Kelly
Prinsessan Grace 1982.

Grace vill jobba, men får inte. Välgörenhetsarbete är okej. Inget annat. Hon börjar, sakta men säkert, sakna Hollywood. Hon är uttråkad. Hon saknar att ha ett eget liv. Hon saknar att arbeta. Alfred Hitchcock, regissören hon arbetat med i tre filmer, vill ha med henne i en fjärde. Grace vill också. Men Rainier förbjuder henne. Säger hon ja till en filmroll så tar han barnen ifrån henne.

Annons
Furstefamiljen
Furstefamiljen 1974.

Grace kan inte ens tänka tanken att förlora barnen. Hon stannar i Monaco. Ägnar sig åt att vara mor, sysslar med välgörenhet. Men Grace är inte lycklig. Det sägs att, också hon, är otrogen. Det ryktas att hon dricker. Att hon hetsäter. Barnen blir tonåringar. De bråkar vansinnigt mycket. Döttrarna och Grace är ständigt i luven på varandra.

Grace Kelly
Grace och Rainier med döttrarna 1980.

När prinsessan Caroline, äldsta dottern, år 1978 ska gifta sig den 17 år äldre playboyen Philippe Junot blir Grace vansinnig. Caroline är för ung hävdar hon, men ryktet säger att Grace är upprörd för att det i själva verket är så att hon haft ihop det med dotterns blivande man.

Caroline och Philippe Junot
Caroline vid bröllopet med Philippe Junot.
Annons

Och det är faktiskt ett bråk med en av döttrarna, Stephanie, som sägs resultera i Graces död. Det ryktas att mor och dotter bråkar så till den milda grad att Grace kör av vägen.

Grace Kellys begravning
Albert, Rainier och Caroline vid Grace Kellys begravning.

Prinsessan Grace död var en för stor sorg att bära för furst Rainier. Han stängde in sig allt mer på slottet och i april 2005 somnade han in för gott. Då hade han dessutom fått uppleva ännu en begravning av en nära och älskad familjemedlem, äldsta dottern Carolines make nummer två, Stefano Casiraghi.

Stefano Casiraghi
Stefano Casiraghi och prinsessan Caroline.

Faktum är att ingen i Grimaldifamiljen tycks ha fått frid efter Graces död. Inte Caroline, inte Albert och absolut inte Stephanie.

Annons

Och det är här den gamla skrönan, eller sanningen, om förbannelsen över furstefamiljen Grimaldi kommer in i bilden.

Legenden ser lite olika ut beroende på vem man frågar, en gör gällande att adelsmannen Francesco Grimaldi på 1200-talet tog livet av en man som skulle försvara landet och att Grimaldi därmed drog drog på sig en förbannelse.

En annan säger att den förste fursten i landet, Rainier I, skulle ha kidnappat och våldtagit en ung mö som råkade vara häxa. Kvinnan lämnades sedan åt sitt öde och ska ha slängt ur sig en förbannelse mot familjen som en hämnd innan hon dog: “Ingen i familjen Grimaldi ska någonsin bli lycklig i kärlek och äktenskap!”

Allt om Monacos furstefamilj hör du i nya avsnittet av Svensk Dam Doku.

Annons

Här lyssnar du på Svensk Dam Doku:

Foto: TT

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

6 kommentarer till “Därför sägs det vila en förbannelse över Monacos furstefamilj”

 1. Bror skriver: 22 maj, 2020

  Förblindad av sin egen spegelbild förstod Grace Kelly aldrig att hon ”köptes” till Monaco med uppgift att spela rollen som glansfull furstinna i ett artificiellt furstendöme som finansiellt var på väg mot statsbankrutt och därmed dömt att uppslukas av Frankrike.
  Sceniskt var Grace Kelly närmast en pinsamhet, hjälpligt räddad av i lika delar Alfred Hitchcock och sin blondhet.


 2. Ulla Lundell skriver: 22 maj, 2020

  Jag tror inte att det vilar någon förbannelse över familjen Grimaldi, det har ju hänt olyckor och andra otäcka saker för flera familjer. Som en sa “om man väljer att leva på kanten av livet så händer det saker”

  Ulla


 3. Anna skriver: 22 maj, 2020

  Rainier levde i mer än 20 år efter hustruns död. Var det verkligen så att han isolerade sig under alla dessa år, eller först de sista åren av sitt liv när hans hälsa började vackla? Jag har för mig att han syntes vid cirkusföreställningar och andra evenemang ganska högt upp i åldern.
  Det där med den gyllene bur kungliga är instängda i bara stärker argumentet för republik.


 4. Chris skriver: 22 maj, 2020

  Ja, detta låters om en annan amerikansk skådespelerska som gifte in sig i en kunglig familj…den brittiska. Enda skillnaden är väl att mannen gick med på att dra med barn och allt.


 5. Inabeaglepack.dk skriver: 22 maj, 2020

  Grace Kelly skulle aldrig havde giftet sig med Rainier – Hun skulle have forsat sin film karriere. Hun var en lysende stjerne fra filmens gyldne alder.

  Grace Kelly døde fordi hun fik en hjerneblødning – som gjorde at hun kørte af vejen og ned af en bjergside – hun brækkede nakken og havde indre blødninger.


 6. Anni skriver: 23 maj, 2020

  Det låter sannolikt.
  Och det samma gäller Fam.Kennedy.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar