Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Därför sägs det vila en förbannelse över Monacos furstefamilj

22 maj, 2020, 07:00 
AvJohanna Lejon
Det sägs vila en förbannelse över Monacos furstehus. Men varför? Det berättar vi mer om i nya avsnittet av Svensk Dam Doku.
Annons

I och med äktenskapet med Rainier tog Grace Kellys liv en helt ny vändning. Från filmstjärna i Hollywood – till ett liv som hustru och mor. Och redan på smekmånaden blev hon gravid med parets första barn. I januari 1957 föddes Caroline. Året efter, 1958, kom Albert till världen och 1965 föddes minstingen Stephanie.

Grace Kelly
Grace med barnen Albert och Caroline.

På foton från den här tiden ser familjen otroligt lycklig ut. Grace är obeskrivligt vacker, furst Rainier poserar som den stolta fadern och de tre småttingarna är vansinnigt gulliga.

Annons
Grace
Grace och familjen 1968.

Men, bakom kulisserna var allt kaos. Bara månader efter bröllopet visade det sig att fursten, trots sin filmstjärnehustru, hade inte mindre än tre olika älskarinnor. Han var otrogen redan under parets första månad tillsammans. Grace var förödmjukad. Hon var tillintetgjord. Familjelyckan förvandlades snart till en mardröm. Grace var fast i en gyllene bur.

Grace Kelly
Prinsessan Grace 1982.

Grace vill jobba, men får inte. Välgörenhetsarbete är okej. Inget annat. Hon börjar, sakta men säkert, sakna Hollywood. Hon är uttråkad. Hon saknar att ha ett eget liv. Hon saknar att arbeta. Alfred Hitchcock, regissören hon arbetat med i tre filmer, vill ha med henne i en fjärde. Grace vill också. Men Rainier förbjuder henne. Säger hon ja till en filmroll så tar han barnen ifrån henne.

Annons
Furstefamiljen
Furstefamiljen 1974.

Grace kan inte ens tänka tanken att förlora barnen. Hon stannar i Monaco. Ägnar sig åt att vara mor, sysslar med välgörenhet. Men Grace är inte lycklig. Det sägs att, också hon, är otrogen. Det ryktas att hon dricker. Att hon hetsäter. Barnen blir tonåringar. De bråkar vansinnigt mycket. Döttrarna och Grace är ständigt i luven på varandra.

Grace Kelly
Grace och Rainier med döttrarna 1980.

När prinsessan Caroline, äldsta dottern, år 1978 ska gifta sig den 17 år äldre playboyen Philippe Junot blir Grace vansinnig. Caroline är för ung hävdar hon, men ryktet säger att Grace är upprörd för att det i själva verket är så att hon haft ihop det med dotterns blivande man.

Annons
Caroline och Philippe Junot
Caroline vid bröllopet med Philippe Junot.

Och det är faktiskt ett bråk med en av döttrarna, Stephanie, som sägs resultera i Graces död. Det ryktas att mor och dotter bråkar så till den milda grad att Grace kör av vägen.

Grace Kellys begravning
Albert, Rainier och Caroline vid Grace Kellys begravning.

Prinsessan Grace död var en för stor sorg att bära för furst Rainier. Han stängde in sig allt mer på slottet och i april 2005 somnade han in för gott. Då hade han dessutom fått uppleva ännu en begravning av en nära och älskad familjemedlem, äldsta dottern Carolines make nummer två, Stefano Casiraghi.

Annons
Stefano Casiraghi
Stefano Casiraghi och prinsessan Caroline.

Faktum är att ingen i Grimaldifamiljen tycks ha fått frid efter Graces död. Inte Caroline, inte Albert och absolut inte Stephanie.

Och det är här den gamla skrönan, eller sanningen, om förbannelsen över furstefamiljen Grimaldi kommer in i bilden.

Legenden ser lite olika ut beroende på vem man frågar, en gör gällande att adelsmannen Francesco Grimaldi på 1200-talet tog livet av en man som skulle försvara landet och att Grimaldi därmed drog drog på sig en förbannelse.

En annan säger att den förste fursten i landet, Rainier I, skulle ha kidnappat och våldtagit en ung mö som råkade vara häxa. Kvinnan lämnades sedan åt sitt öde och ska ha slängt ur sig en förbannelse mot familjen som en hämnd innan hon dog: “Ingen i familjen Grimaldi ska någonsin bli lycklig i kärlek och äktenskap!”

Allt om Monacos furstefamilj hör du i nya avsnittet av Svensk Dam Doku.

Här lyssnar du på Svensk Dam Doku:

Foto: TT

Annons