Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Förbjudna gåvan på prins Christians stora fest

12 okt, 2023, 13:50 
AvGabriella Hall
En gång i tiden var det okej, men inte nu längre.
Annons

På söndag fyller prins Christian år och födelsedagsfirandet väntas bli storslaget. Drottning Margrethe har bjudit in flera hundra gäster till en stor och glammig galamiddag för att fira sitt barnbarns myndighetsdag.

Margrethes osannolika lyx – hit går miljonernaBrand logo
Margrethes osannolika lyx – hit går miljonerna

Margrethe har suttit på den danska tronen i över 50 år och hennes egna artonårsdag är avlägsen. Men en gåva hon fick när hon själv fyllde arton är minnesvärd. På sin stora dag satte hon sig bakom ratten i hennes nya bil, en Volvo Amazon. Likaså fick kronprins Fredrik en Volvo i present på sin 18-års dag.

Danska kungafamiljen samlas för att fira drottningens 50 år på tronen. 2022. Snart är det dags att fira prinsen!

Prins Christian måste säga nej

En tradition som inte längre förs vidare i följden. För om prinsen skulle få en sådan gåva skulle han vara tvungen att tacka nej. Nuförtiden är bilar nämligen inget det danska kungahuset tar emot.

Annons

– Det kan mycket väl vara så att det var så en gång, men i dag får kungahuset inte bilar i present, precis som medlemmar i kungahuset inte deltar i direkt marknadsföring av företag, sade kungahusets kommunikationsavdelning till Ekstra Bladet 2018, som danska Billed-Bladet nyligen uppmärksammade.

Den extra förbjudna gåvan och de andra förbjudna gåvorna på prins Christians fest

Så medan Christians far och farmor fick bilar blir prinsen utan. Men han skulle säkerligen bli glad över andra gåvor också. En glädje som han dock inte heller får uppleva. Faktum är att inga gåvor överhuvudtaget är tillåtna på festen.

"Deltagarna får inte ta med någon present till prinsen", skriver Faaborg-Midtfyn kommun på sin hemsida.

Men glädjen kommer såklart inte utebli bara för att gåvorna gör det. För födelsedagspresenter är väl egentligen mer ett plus. Det som spelar roll är ju att fira och umgås med nära och kära, och för prinsens del en hel del andra gäster.

Söndagens festligheter kommer garanterat bjuda på skratt och glädje. Så stort grattis i förskott till prins Christian!

Foto: TT

Annons