Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Författaren Cecilia Gyllenhammar: "Jag har alltid längtat efter kärlek"

22 jul, 2019, 10:00 
Cecilia Gyllenhammar
I boken En spricka i kristallen avslöjade Cecilia Gyllenhammar allt om sin kärlekslösa barndom och hur det var att växa upp som dotter till Sveriges högst aktade man, Pehr G Gyllenhammar.
Annons

Vi äter lunch vid Stallmästargården vid Brunnsviken. Det är varmt och solen får Cecilia Gyllenhammars rödblonda, långa hår att glittra. Läpparna är röda, ögonen isblå. Volvochefen Pehr G Gyllenhammars äldsta dotter skrällde ordentligt med debutboken “En spricka i kristallen”, som utan omskrivningar skildrade hur livet bakom den perfekta familjefasaden såg ut. Där får vi följa Cecilias alter ego, Suss, längtan efter sin mor, som inte såg henne, hur hjärtat blödde efter kärlek från de upptagna föräldrarna. När boken gavs ut var det något som sprack i relationen till pappan, mamman Christina och de tre syskonen. I Gyllenhammars kretsar stannar saker inom familjen. Till sin pappa har Cecilia en fin relation i dag efter vissa konflikter.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Cecilia-Gyllenhammar

– Han vill inte läsa mina böcker, men vi pratar ofta med varandra om andra saker, berättar hon.

Hon hann även försonas med sin mor innan hon dog, efter ett helt liv utan närhet.

Annons

Cecilia Gyllenhammar längtade efter mammans kärlek

Med en framgångsrik och respekterad far, som alltid arbetade, sökte sig Cecilia till modern för kärlek och bekräftelse. När mamman hade fullt upp med att fokusera på sin man blev det inget över.

Cecilia Gyllenhammar
Till sin pappa har Cecilia en fin relation i dag efter vissa konflikter.– Han vill inte läsa mina böcker, men vi pratar ofta med varandra om andra saker.

Ett ensamt jobb som kräver disciplin

Nio år i rad blev Pehr G Gyllenhammar korad till Sveriges mest beundrade man. Cecilia är äldsta barnet i en syskonskara på fyra. Alla är konstnärliga. Kanske har de uttryckt spåren från barndomen i sitt skapande, Cecilia i böckerna, Sophie i sina egendesignade smycken, Charlotte i sin konst. Oscar driver eget företag.Cecilia bor i Vasastan och är författare på heltid.– Jag skriver lite var som helst hemma, vid köksbordet, i sängen och i soffan… Det är ett ganska ensamt jobb, utan regelbundna tider, så jag måste disciplinera mig. Inspiration hämtar jag i vardagen och från det som hänt mig, säger hon.Cecilia skriver nyckelromaner, där personer i hennes bekantskapskrets kan känna igen sig själva eller andra, något som medfört att vissa vänner svikit, blivit rädda och försvunnit.– Andra tycker bara det är roligt.81-årige PG Gyllenhammar har blivit pappa igenLäs mer

Cecilia-Gyllenhammar

Hennes andra roman, Stäpplöperskan, skildrar hur Suss försöker försonas med sin mor och även hur äktenskapet med hennes man, Fredrik von Krusenstjerna, håller på att haverera. De var gifta i tretton år och har två barn tillsammans. Cecilia har också ett barn med sin första man, Magnus Lindberg.

Annons

Böckerna skildrar Cecilias liv

Den senaste boken, Sängkammartjuven, handlar om Suss kärleksrelation till en författare och kulturman, och som det visade sig även en brottslig sol-och-vårare. Charmige Patrik nästlade sig in i hennes hem och blev vän med barnen. Paret planerade att gifta sig. De reser mellan Suss bostäder, våningen i Stockholm och husen på Gotland och i Grekland. Hennes vänner försökte varna henne, men hon lyssnade inte. Inte förrän hon blivit bestulen på smycken värda hundratusentals kronor inser hon faktum, hon var grundlurad.Cecilia Gyllenhammar är medveten om att hon fått ekonomisk hjälp, både till bostäder och annat av sin far. Att vara författare ger inga höga inkoms­ter förrän man blivit erkänd. Nu har hon visat att hon mycket väl kan stå på egna ben, och hennes välskrivna böcker säljer bra. Hennes nyfikenhet och äventyrlighet driver henne vidare, hon är inte en person som vilar på gamla lagrar.Läs mer

 

Foto TT/ Karin Törnblom

Annons