Förklaringen bakom prinsessan Sofias frånvaro – därför syns hon inte

Prinsessan Sofia har inte synts till sedan hon och Carl Philip lämnade sjukhuset med prins Julian.

I fredags kunde hela Sverige glädjas åt Sofia och Carl Philip efter att prinsessan fött parets tredje son, en liten prins vid namn Julian Herbert Folke.

Därefter har vi fått både ett uttalande från Carl Philip och vi fick se honom under te deum tillsammans med största storebror Alexander. Från Sofia däremot har det varit tyst.

Av tradition är det maken i det kungliga paret som både deltar i en presskonferens efter födseln och den gudstjänst som brukar hållas en eller två dagar efter födseln, precis som för lilla Julian.

Även på parets Instagram-konto har det ekat tomt. Där har prinsessan Sofia tidigare varit flitig med att visa upp små glimtar ur privatlivet med familjen, men den här gången var det på kungahusets officiella Instagramkonto vi fick se en bild på prins Julian för första gången. prinsessan Sofia är, med all rätta, hemma på Solbacken och tar det lugnt med familjen, som vuxit sig till fem medlemmar nu.

Stor dramatik under prinsessan Sofias förlossning

Prinsessan Sofia fick vara med om en ganska så dramatisk förlossning. Hon och Carl Philip fick åka in till Danderyds sjukhus tidigt på fredagsmorgonen.

– Jag fick informationen vid 06.00-tiden, och sedan föddes deras son klockan 11.19, har hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip lämnade sjukhuset bara några timmar efter förlossningen.

Pontus Lundahl/TT

– Det var en helt normal förlossning och prinsessan Sofia och prins Carl Philip är jätteglada och tacksamma över att det har gått så bra och att barnet mår bra. Så de är helt enkelt väldigt lyckliga och glada.

– Det gäller för övrigt hela kungafamiljen. Alla är glada över att allting har gått vägen.

Redan vid 18-tiden, alltså knappt sju timmar efter att Julian fötts, kom bilder från TT där Sofia och Carl Philip sågs lämna sjukhuset.