Förklaringen kring Sofias kungliga frånvaron

prinsessan sofias kungliga frånvaro

När man tittar på hovets hemsida lyser Sofia med sin frånvaro. Men hon sitter inte sysslolös. Tvärtom! Vi berättar hur prinsessans arbetsliv ser ut efter kungens beslut att slopa titlarna.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip har tagit ett steg bort från det kungliga strålkastarljuset. De har fortfarande uppdrag inskrivna i den officiella kalendern men syns betydligt mindre efter kungens beslut att krympa kungafamiljen på titlar, tidigare i höstas.

Det gör prinsessan Sofia utanför det kungliga arbetet

Det är främst prinsessan Sofia som har dragit ner på arbetstakten i konungens tjänst. Carl Philip delar till exempel ut sina årliga medaljer och stipendier, nu senast stipendieutdelningen i prins Bertils och prinsessan Lilians idrottsstiftelse. Men Sofia har endast två kommande uppdrag i kalendern. Möten i prinsparets stiftelse på Kungliga slottet.

LÄS MER: DÄRFÖR HÖLLS SOFIAS RESA HEMLIG

Men att Sofia inte syns på hovets hemsida, eller på hovets Instagramkonto, betyder förstås inte att hon sitter sysslolös på Villa Solbacken. Alexander och Gabriel är fortfarande små och hon tillbringar mycket tid med dem men hon har också extremt engagerad i sina hjärtefrågor – och de syns inte alltid i kalendern.

I slutet av februari var hon till exempel i Sydafrika för att jobba med välgörenhetsorganisationen Project Playground. Det berättade hon själv på prinsparets Instagram-konto. Många hade nog hoppas på att få se bilder från Sofias resa på hovets hemsida. Men så fungerar det inte, förklarar Johan Tegel vid hovet.

– Som sagt så skedde resan inom ramen för Project Playgrounds verksamhet. Därför läggs det inte ut på kalendern, säger han.

Sofia har aldrig släppt taget om Project Playground. Inte ens när hon gifte sig med Carl Philip och blev prinsessa av Sverige. Numera är hon hedersordförande i styrelsen och besöker även fritidscenter i Sverige.

En annan del som, numera, ingår i prinsessans arbetsuppgifter är styrelseuppdragen i Skandias stiftelse Idéer för livet. Ett nytt jobb för Sofia som Skandia själva berättade om innan jul. När Sofia möter de andra styrelseledamöterna skrivs mötena in i hovet kalender. Men det är inga fotografer som är välkomna till sammankomsterna. Därför syns prinsessan betydligt mindre efter kungens beslut att koncentrera det kungliga fokuset till Victoria och Daniel.

Prinsessan Sofia kanske är lite frånvarande när man tittar på den kungliga representationen men hon är högst närvarande när det kommer till hennes älskade hjärtefrågor.

Foto: TT