Första bilden på ett halvår: Grattis prins Philip 99!

Drottning Elizabeth med prins Philip som fyller 99.

Första bilden på prins Philip – på ett halvår. Oron var stor efter hans sjukdom, men här står han med sin Elizabeth. Och i dag fyller han 99!

Vilket par de är, drottning Elizabeth och hennes Philip! De har varit gifta i 72 år(!), och i dag fyller han 99. Vilken stålman.

Födelsedagen firar de med en stillsam lunch på tu man hand, hälsar brittiska hovet. Och detta beror förstås på att de befinner sig i hemmaisolering på Windsor Castle, för tredje månaden nu. ”Så mycket tid har de inte tillbringat tillsammans på åratal” konstaterar brittiska medier.

Drottning Elizabeth och prins Philip som fyller 99 år.

I december låg prins Philip inlagd på sjukhus i fyra dygn, ”på grund av en tidigare känd åkomma”. Men på denna nytagna födelsedagsbild ser han stabil och pigg ut för sin ålder.

För detta långa och varma äktenskap har ju också haft sina sidor, inte minst eftersom prins Philip har beskrivits som en charmör i sina yngre dagar. Och när drottning Elizabeth födde prins Charles var han och spelade squash.

Prins Philip på 1960-talet.

Charmören Philip.

Men ingen behöver tvivla på att de gillar varandra skarpt och de delar en speciell jargong. Han är den enda som kallar Hennes Majestät för ”Cabbage”, och ibland ”Sausage”. Och ska man översätta det blir det ”Mitt lilla kålhuvud”, ungefär, och ”Min lilla korv”! Det skulle ingen levande människa utom prins Philip gå i land med.

Prins Philip som ung.

Prins Philip som ung.

Prins Philip och hans grodor

Sedan är han ju känd för alla grodor som hoppat ur hans mun, men på något sätt lyckades han ändå vara snudd på charmerande i all sin fräckhet. Som detta: ”‘When a man opens a car door for his wife, it’s either a new car or a new wife.’

Eller som när han mötte två brittiska ladies under en officiellt kungligt besök, och de berättade att de var 101 och 104. Vilket fick honom att höja på ögonbrynen och säga:

– Jaja. Ni kvinnor ska då alltid dra av tio år på er ålder…

Prins Philip 1922

Prins Philip föddes 1921, på ett köksbord på Korfu, som prins Philippos av Grekland och Danmark.

Prins Philip och drottning Elizabeth

Med sin Elizabeth. De har varit gifta i 72 år. Och nästa år fyller Philip 100.

Foto: TT.