Första bilden på Harald efter operationen – avslöjar sanningen om tillståndet

kung harald har opererats

I fredags höll hela Norge andan. Då opererades nämligen kung Harald på Rikshospitalet. Nu kommer första bilden på kungen efter sjukhusvistelsen.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 41?
Slå på ljud

Under fredagen bytte en läkare ut kung Haralds båda hjärtklaffar. Ett kirurgiskt ingrepp som ska förbättra statschefens tunga andning. Enligt det norska hovet var operationen lyckad och komplikationsfri. Men den Sonja, Märtha Louise och Haakon var förstås oroliga för kungen ändå.


– Som de flesta vet så har kungen haft svårt att andas, speciellt för två veckor sedan. Och vi tyckte att det var nödvändigt att utreda honom ytterligare, och det var på tiden att byta hjärtklaff, sa Haralds läkare, Björn Bendz, när hon klev ut från Rikshospitalet i Oslo och mötte den samlade journalistkåren efter operationen.

Han lugnade också det norska folket med några skämtsamma kommentarer.

– Jag vill att han ska komma upp ur sängen tidigt i morgon, och om han inte kommer ut, så ska jag sparka honom ut ur sängen. Det är han inställd på, det har han koll på, att jag är lite brutal på det sättet, så är jag med alla patienter. På ett snällt sätt, såklart, fortsatte Björn Bendz.

Kung Harald lämnar sjukhuset efter operationen.

Under måndagseftermiddagen fick kungen lämna sjukhuset för att återförenas med drottning Sonja. Och det var en medtagen, men förhållandevis, glad kung som hoppade in i en av hovets säkerhetsbilar.

Foto: TT