Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Första bilden på Victoria under Japanska kröningen

22 okt, 2019, 07:21 
Tidigt i morse satt kronprinsessan Victoria på hedersplats bredvid kungen vid kröningen i Tokyo. Se bilderna här!
Annons

Nu är Japans kejsare krönt, med kungen och kronprinsessan Victoria på första parkett i Kejsarpalatset i Tokyo. Det betyder att Victoria för första gången har tagit sin mammas plats i ett stort internationellt kungligt sammanhang.

Egentligen var det kungen och drottning Silvia som skulle åka, men drottningen överlät sin plats till kronprinsessan, förklarar hovets informationschef Margareta Thorgren.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Det här är andra gången som kungen närvarar vid ett tronskifte i Japan, och det är en naturlig följd att det är kronprinsessan som deltar vid tronskiftet för den nya generationen.

Annons

Kronprinsessan Victoria i Tokyo för kröningen

Den 30 minuter långa kröningsceremonien inleddes klockan 06.00 i morse, svensk tid. Den ägde rum i paradsalen Matsu no Ma och höjdpunkten var kejsar Naruhitos tal uppifrån den 6,5 meter höga och 8 ton tunga jättetronen. Han var klädd i orange, precis som den urgamla ritualen kräver, och han hade hustrun Masako, 55, vid sin sida.

Kejsarinnan Masako under kröningen.
Kejsarinnan Masako under kröningen.
Det var en pampig ceremoni som gästerna bjöds på!
Det var en pampig ceremoni som gästerna bjöds på!
Annons

Nedanför honom satt de kungliga gästerna från Europas alla kungahus uppradade: förutom kungen och kronprinsessan Victoria bland även prins Charles, kronprins Frederik och kronprinsessan Mary, kronprins Haakon (utan Mette-Marit), Belgiens kungapar Philippe och Mathilde, kung Willem-Alexander och drottning Máxima från Nederländerna, Spaniens kung Felipe och drottning Letizia samt storhertig Henri från Luxemburg.

Kronprinsessan Mary prins Charles kronprins Frederik vid kröningen i Tokyo 2019.
Kronprinsessan Mary fick en pratstund med sin stolsgranne prins Charles. Till höger kronprins Frederik.
Kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria vid kröningen av den japanska kejsaren.
Kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria vid kröningen av den japanska kejsaren.
Annons

2 000 VIP-gäster från 174 länder är på plats i Tokyo, däribland många kungligheter, statschefer och dignitärer . Säkerhetspådraget är gigantiskt och flera flighter har fått ställas in för att kunna ta emot alla utländska statsplan.Klockan 12.20 svensk tid väntar sedan kröningens akt 2 – den stora hovbanketten i det kejserliga palatset, med kungen och kronprinsessan och alla de övriga kungligheterna bland gästerna.

Annons
Japans nya kejsare skulle ha åkt kortege i denna öppna Toyota, men nu är kortegen framflyttad.
Egentligen var det tänkt att kejsarparet skulle ha åkt kortege genom Tokyo i denna splitternya Toyota, men nu är kortegen inställd, av respekt för offren för tyfonen Hagibis som drabbade Japan i helgen.

Innan kungen och kronprinsessan flyger hem i morgon väntar också kejsarens stora tea party, som äger rum i morgon onsdag i palatset.

Svenska-flaggan-blått på kronprinsessan Victoria vid kröningen i Tokyo
Svenska-flaggan-blått på kronprinsessan Victoria!

Lär dig 5 roliga saker om nya kejsaren här!

5 saker du inte visste om Japans kejsareBrand logo
5 saker du inte visste om Japans kejsare

Fakta om Japans nya kejsare

Japan är världens äldsta monarki och senast det ägde rum en kejserlig kröning var för 29 år sedan. Kung Carl Gustaf var med den gången också. Nya kejsar Naruhito är 59 år, och har axlat kejsarjobbet sedan hans far kejsar Akihito, 85, abdikerade i våras. Men från och med nu är Naruhito alltså Japans 126:e kejsare, även officiellt.

Foto: TT.

Annons