Första gay-äktenskapet i brittiska kungahusets historia

Första gay-äktenskapet i brittiska kungahusets historia
Drottning Elizabeths brylling lord Ivar Mountbatten skrev historia när han kom ut som homosexuell för två år sedan. Nu gifter han sig! Och ingen mindre än hans ex-fru för honom till altaret.
Annons

Brittiska kungahuset skrev nyligen historia när Meghan Markle och prins Harry gifte sig. Hon blev därmed den första färgade kvinnan i släkten.

Nu är det dags för ännu ett bröllop, och ännu en historisk händelse. Drottningens brylling, lord Ivar Mountbatten kommer nämligen under sommaren att gifta sig med sin pojkvän James Coyle. Det rapporterar tidningen Independent. Äktenskapet är det första kungliga gay-äktenskapet i brittisk historia och det enda kända samkönade kungliga äktenskapet i världen någonsin.

Annons

Under 2016 berättade Mountbatten öppet om sin homosexuella läggning, efter att ha skilt sig från sin fru Penny. De var gifta i 16 år och har tre döttrar ihop. När det är dags att gå mot altaret är det ingen mindre än Penny som för fram sin exmake till sin nya kärlek James.

– Det var tjejernas idé. Det fick mig att bli väldigt rörd, jag känner mig hedrad, säger Penny till Daily mail.

Ivar Mountbatten och hans tidigare hustru, Penny.
Ivar Mountbatten och hans tidigare hustru, Penny.

Drottning Elizabeth har ännu inte kommenterat det stundade bröllopet, men Ivar Mountbatten själv berättar att släkten är positiva inför deras äktenskap. Särskilt prins Edward och Sofie av Wessex som står paret mycket nära.

– Tyvärr kommer de inte på bröllopet. Deras scheman är fulla. Men de älskar James. Alla älskar honom, säger Ivar till Daily mail.

Ivan, längst ut till vänster, tillsammans med sina släktingar i kungahuset. De sägs vara mycket positiva till bröllopet.
Ivar, längst ut till vänster, tillsammans med sina släktingar i kungahuset. De sägs vara mycket positiva till bröllopet.

Bröllopet kommer att hållas litet, bara för nära familj. Men efteråt är alla, 120 inbjudna vänner, välkomna på fest!

Foto: IBL

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

17 kommentarer till “Första gay-äktenskapet i brittiska kungahusets historia”

 1. Gneta skriver: 24 juni, 2018

  Fast kusiner är nog ändå att ta i. Lord Ivar Mountbatten är däremot släkt med Prins Philip, då hans farfar var morbror till Prins Philip och alltså bror till vår Drottning Louise o yngre bror till Louis Mountbatten.


  1. josefin skriver: 25 juni, 2018

   Tack Gneta. i princip ar detta ett homosexuellt aktenskap inom den sv kungafamiljen, via Dr Louise aven om hon inte ar bördsfarmor till kungen. 🙂


  2. Lydia skriver: 25 juni, 2018

   Äldre men annars så.

   Det här med kusiner hit och dit. Antingen kan man inte svenska eller så kan man inte engelska och direktöversätter och knåpar ihop som man känner för det. Det är son Gneta skriver.


 2. Tittiinsynmedia.se skriver: 24 juni, 2018

  Fantastiskt modigt! Eloge till Penny också, för att hon står upp för sin förra man på ett sånt fint sätt. Det är bara att gratulera till det stundande bröllopet. Hoppas det blir ett långt, lyckligt äktenskap.


 3. Xenia skriver: 25 juni, 2018

  blir den nye partnern också lord?


 4. Maria skriver: 25 juni, 2018

  Lord Ivar Mountbatten är modig som går ut med sin homosexualitet i den kungliga kretsen! Kanske vi i framtiden får någon öppet gay i den svenska kungafamiljen? Starkt gjort av lord Ivar!


  1. undrende skriver: 26 juni, 2018

   Det har dere vel hatt ?


 5. Dotothy skriver: 25 juni, 2018

  The Queen can hardly be delighted about this since she is Defender of the Faith


 6. KMS skriver: 25 juni, 2018

  Dotothy! Lord Ivar Mountbatten var i balkongen med drottning Elisabeth och andra släktningar just nån vecka sedan.


  1. Amama skriver: 25 juni, 2018

   KMS
   och???


 7. ananas skriver: 25 juni, 2018

  Tycker det verkar aningen absurt att fd hustrun för fram honom till altaret.


  1. Helene skriver: 26 juni, 2018

   ananas, jag instämmer helt o fullt i din kommentar!


 8. KMS skriver: 25 juni, 2018

  Amama! Jag tycker, att det är fint gjort av drottningen. Hon välkomnar afroamerikan och gay med samma värme som alla andra.


 9. Karin skriver: 25 juni, 2018

  Hans pappas faster borde vara drottning Louise av Sverige, gift med Gustav VI Adolf. Hon hette tidigare lady Louise Mountbatten, född Battenberg. Och den andra fastern är prins Philips mamma. Eller?


  1. Gneta skriver: 26 juni, 2018

   Helt riktigt, hans farfar hade tre syskon, vår drottning Louise, Prinsessan Alice (Prins Philips mor) och Louis Mountbatten, som bl.a dog i ett attentat genomfört av IRA, också Indiens siste vicekung. Louis Mountbatten stod ju Prins Philip nära, och sägs väl vara den som sammanförde Philip o D. Elisabeth. Han stod också P. Charles nära


 10. Annette skriver: 26 juni, 2018

  Jeg ved ikke, hvor modigt det er i år 2021, men Lord IM har været ærlig overfor hans hustru, idet han inden de giftede sig fortalte, at han var biseksuel.
  Desuden er han ikke medlem af hverken kongefamilien eller kongehuset, men med blandt de over 1000, som har et nummer i den engelske tronfølge …… har kronprinsesse Victoria med flere i den svenske kongefamilie ikke et nummer i rækken ??


 11. Annette skriver: 26 juni, 2018

  Undskyld !! Jeg ved ikke, hvorfor jeg fik skrevet 2021, tænkte nok på det 21. århundrede. ( I Sverige bruger man jo ellers mest at sige/skrive på 2000-tallet)
  Men ja, vi har altså kun den 26. juni 2018. 🙂


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar