Första gay-äktenskapet i brittiska kungahusets historia

Drottning Elizabeths brylling lord Ivar Mountbatten skrev historia när han kom ut som homosexuell för två år sedan. Nu gifter han sig! Och ingen mindre än hans ex-fru för honom till altaret.

Brittiska kungahuset skrev nyligen historia när Meghan Markle och prins Harry gifte sig. Hon blev därmed den första färgade kvinnan i släkten.

Nu är det dags för ännu ett bröllop, och ännu en historisk händelse. Drottningens brylling, lord Ivar Mountbatten kommer nämligen under sommaren att gifta sig med sin pojkvän James Coyle. Det rapporterar tidningen Independent. Äktenskapet är det första kungliga gay-äktenskapet i brittisk historia och det enda kända samkönade kungliga äktenskapet i världen någonsin.

Under 2016 berättade Mountbatten öppet om sin homosexuella läggning, efter att ha skilt sig från sin fru Penny. De var gifta i 16 år och har tre döttrar ihop. När det är dags att gå mot altaret är det ingen mindre än Penny som för fram sin exmake till sin nya kärlek James.

– Det var tjejernas idé. Det fick mig att bli väldigt rörd, jag känner mig hedrad, säger Penny till Daily mail.

Ivar Mountbatten och hans tidigare hustru, Penny.

Ivar Mountbatten och hans tidigare hustru, Penny.

Drottning Elizabeth har ännu inte kommenterat det stundade bröllopet, men Ivar Mountbatten själv berättar att släkten är positiva inför deras äktenskap. Särskilt prins Edward och Sofie av Wessex som står paret mycket nära.

– Tyvärr kommer de inte på bröllopet. Deras scheman är fulla. Men de älskar James. Alla älskar honom, säger Ivar till Daily mail.

Ivan, längst ut till vänster, tillsammans med sina släktingar i kungahuset. De sägs vara mycket positiva till bröllopet.

Ivar, längst ut till vänster, tillsammans med sina släktingar i kungahuset. De sägs vara mycket positiva till bröllopet.

Bröllopet kommer att hållas litet, bara för nära familj. Men efteråt är alla, 120 inbjudna vänner, välkomna på fest!

Läs mer: Drottningens kusin kommer ut som homosexuell

Foto: IBL