Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Försvunnen 3D-film från drottning Elizabeths kröning sänds i tv

16 nov, 2009, 09:17 
https://image.svenskdam.se/image-5470953?imageId=5470953&width=1320&height=689
Agneta Nisbeth
Nu är det dags för miljoner brittiska tv-tittare att ta på sig 3D-glasögonen för att göra en rejäl tidsresa. Tidigare aldrig visade unika klipp på drottning Elizabeths kröning har nämligen dykt upp – efter ett halvt århundrade på vift!
Annons

Exklusiva filmklipp i 3D från drottning Elizabeths kröning anno 1953 kommer nu att sändas i brittisk tv för första gången. Otroligt nog så har denna 17-minuters rulle – som nu kallas för århundradets filmfynd – varit försvunnen i mer än ett halvt århundrade!

Flera olika klipp

Filmen hittades nyligen av sonen till Arthur Wooster – en av kameramännen bakom filmen, rapporterar Hello Magazine. Filmen kom aldrig att visas för allmänheten, eftersom televisionen hann slå ut 3D-filmens popularitet.

Klippen visar bland annat kröningsprocessionen till och från Westminster Abbey, en kunglig utflykt till derbyt i Epsom samt  exklusiva glimtar av drottningen och prins Philip på båttur ute på Themsen.

Drottningen överlycklig

När informationen om fyndet nådde Buckingham Palace blev drottning Elizabeth så glad att hon bjöd in filmmakarna att än en gång filma bakom kulisserna. Även denna gång i 3D, och nu fick de filma bland annat ett garden party på Buckingham Palace. Både de gamla och de nya filmklippen kommer att visas i filmen “The Queen in 3D” den 16 och 17 november i brittiska Channel 4. 3D-glasögon delas nu ut gratis i mataffärer över hela Storbritannien.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Av Ann-Sofie Lundin

Foto: TT

Annons