Fräcka gesten mot Silvia – som får publiken att dra efter andan

Drottning Silvia i orange.
Drottning Silvia är van vid att behöva hantera exalterade människor. Men ibland kan till och med hon bli överraskad.
Annons

Drottning Silvia är en varm, jordnära person som aldrig låtit kronan stiga henne åt huvudet. Även när människor i hennes omgivning blir lite överexalterade och bryter mot den kungliga etiketten, så ler hon bara glatt.

Annons

Det fick vi se prov på 8 maj 1993, när travloppet Drottning Silvias Pokal gick av stapeln.

Drottning Silvia – bilderna som chockade

Vinnaren Kjell P Dahlström, som red på sitt klassiska sto Ina Scot, var så bubblande glad efter sin seger att han inte kunde hålla sig. När Silvia räckte över blombuketten och sträckte fram en hand var Kjell P inte nöjd där.

Annons

Han drog åt sig drottningen och gav henne en riktig björnkram. Publiken på plats drog efter andan – och gav upp ett högt jubel. Samtidigt uppstod något av en spänd situation. Hur skulle Silvia reagera på denna plötsliga intimitet i ett formellt sammanhang? Med ett stort leende såklart!

Ögonblicket då Kjell P och Silvia möttes i sin oväntade omfamning är travhistoria. Det finns till och med omnämnt på ATG:s hemsida.

“Många minns de klassiska bilderna när han ger drottning Silvia en jättekram i vinnarcirkeln efter vinsten i Drottning Silvias Pokal”, kan man läsa där.

Annons

“Han var en showman”

Rickard Hansson, reporter på Travronden och en av Sveriges mest respekterade sportjournalister överhuvudtaget, har självfallet koll på händelsen.

Han vittnar om att kramen gick helt i linje med Kjells framtoning i stort.

– Kjell P var en showman, stack ut hakan och hade fog för sina uttalanden då Ina Scot levererade gång på gång. Såväl publiken som drottningen och kronprinsessan såg ut att uppskatta kramen, säger Rickard.

Kronprinsessan Victoria, Kjell P Dahlström och drottning Silvia efter segern.
Kronprinsessan Victoria, Kjell P Dahlström och drottning Silvia efter segern.

Kjell P avled tragiskt nog 1997, bara 59 år gammal, i en hjärtattack. Men han lever vidare i svenska travälskares hjärtan.

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

17 kommentarer till “Fräcka gesten mot Silvia – som får publiken att dra efter andan”

 1. Mimmi skriver: 14 maj, 2020

  Antagligen bubblade han över av lycka och glädje. Härligt att se hans leende! Hela kroppen sprudlar.


 2. Anna skriver: 14 maj, 2020

  Nyhetstorka från 1993!,
  Hade varit mer konstigt om Silvia reagerat tycker jag! Man får aldrig glömma sin bakgrund


 3. josefin skriver: 14 maj, 2020

  En travkusk RIDER inte pà sin häst, nota bene.
  Huruvida S làtit kungligheten stiga henne àt huvudet lämnar jag andra att avgöra, men tillàter mig reflektera att det antagligen inte finns sà mànga Fräuleinar i världen som tvingar sin personal att niga för dem – antagligen har Fräuleinarna inte ens personal.


  1. Mimmi skriver: 14 maj, 2020

   Ja – att införa hovnigningarna var ett riktigt bottennapp och berättar verkligen allt om hur man ser på sig själv och vill ha sin roll bemött. Gräsligt helt enkelt, och kontraproduktivt. Någonstans gick Alice TW helt överstyr i designen av drottningrollen. Men delar av skånsk högadel är ju helt förlegad också.


  2. Ritva skriver: 14 maj, 2020

   Drottningen har väl aldrig tvingat någon niga för henne, utan det har bara med det kungliga protokollet att göra. Fräulein…? Hm, det är faktiskt många år sedan som Silvia var en fräulein, och nu förtiden får man inte ens kalla någon just Fräulein i de tyskspråkiga länderna. Apropå tyska, så svenskdam, drottningen kan det svenska (!) teckenspråket, inte det tyska.


  3. Kajsa Nilsson skriver: 15 maj, 2020

   Josefin! Speciellt som kungen och prins Bertil vid kungens trontillträde avskaffade hovnigningen. Att återinföra hovnigningen är uppkomlingsfasoner och Silvia borde skämmas


  4. josefin skriver: 15 maj, 2020

   Ritva, som Kajsa Nilsson pàminner Dig om sà var hovnigning som “protokoll”avskaffat i Sverige och àterinfördes sedan dà Silvia kom som ny drottning.Efter detta ÀTERinförande sà niger personalen följandes hovprotokoll.Nu kan Du ju fundera över om det var nödvändigt att ÀTERinföra nigandet eller inte av den nyblivna drottningen som intill dess varit Fräulein Sommerlath.


 4. Anna skriver: 14 maj, 2020

  Ja, vad skulle Silvia göra…ge honom en örfil?!


 5. charlotte skriver: 14 maj, 2020

  Trevligt gjort av drottning Silvia som alltid. Hon har alltid varit ett föredöme för folket.


  1. josefin skriver: 14 maj, 2020

   Jajamensan charlotte, nästa gàng vi träffas sà niger Du fór mig mao eftersom min yrkesrang är högre än Din sekreterar-rang. Ett föredöme som är trevligt för Dig som jag naturligtvis därför inte vill missunna Dig 🙂


 6. undrende skriver: 14 maj, 2020

  Dronning Sonja er veldig raus med klemmer til vanlige folk hun møter ! Flyr ikke rundt og klemmer alle , men det oppstår spontant titt som tett !


 7. Ingrid skriver: 14 maj, 2020

  Silvia är en vanlig människa som tar sig på lite för stort allvar, hade hon kunnat hade hon haft tiara till vardag.


  1. Kajsa Nilsson skriver: 15 maj, 2020

   Håller helt med Ingrid. Silvia är så “starstruck” av sin egen roll så hon kan inte få nog. Någon mer spänd kunglighet får man leta efter. Det vore kul att se den verkliga Silvia och höra lite mer om hur hon behandlar sin personal i hemmet.


 8. Anita skriver: 14 maj, 2020

  😂🤪 nyhetstorka verkar det vara


 9. Daga skriver: 14 maj, 2020

  Det är endast den som fötts till drottning som bär ämbetet genuint genom livet från vaggan till graven.De andra från alla håll och kanter spelar endast en roll.En del gör det ganska bra.


  1. Ulla Lundell skriver: 15 maj, 2020

   Ja hovnigning är något som ska tas bort. Annars så gör vår drottning Silvia ett mycket bra arbete med Childhood och andra stiftelser

   Ulla


 10. Birgitta Magnusson skriver: 16 maj, 2020

  Jag tycker hovnigning är jättevackert. Se bara på de danska kungligheterna; när kronprinsessan Mary och prinsessan Marie niger och hälsar på drottningen i officiella sammanhang. Men kanske detta inte är en hovnigning?!


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar