Fräcka gesten mot Silvia – som får publiken att dra efter andan

Drottning Silvia i orange.

Drottning Silvia är van vid att behöva hantera exalterade människor.Men ibland kan till och med hon bli överraskad.

Drottning Silvia är en varm, jordnära person som aldrig låtit kronan stiga henne åt huvudet. Även när människor i hennes omgivning blir lite överexalterade och bryter mot den kungliga etiketten, så ler hon bara glatt.

Det fick vi se prov på 8 maj 1993, när travloppet Drottning Silvias Pokal gick av stapeln.

Drottning Silvia – bilderna som chockade

Vinnaren Kjell P Dahlström, som red på sitt klassiska sto Ina Scot, var så bubblande glad efter sin seger att han inte kunde hålla sig. När Silvia räckte över blombuketten och sträckte fram en hand var Kjell P inte nöjd där.

Han drog åt sig drottningen och gav henne en riktig björnkram. Publiken på plats drog efter andan – och gav upp ett högt jubel. Samtidigt uppstod något av en spänd situation. Hur skulle Silvia reagera på denna plötsliga intimitet i ett formellt sammanhang? Med ett stort leende såklart!

Ögonblicket då Kjell P och Silvia möttes i sin oväntade omfamning är travhistoria. Det finns till och med omnämnt på ATG:s hemsida.

“Många minns de klassiska bilderna när han ger drottning Silvia en jättekram i vinnarcirkeln efter vinsten i Drottning Silvias Pokal”, kan man läsa där.

“Han var en showman”

Rickard Hansson, reporter på Travronden och en av Sveriges mest respekterade sportjournalister överhuvudtaget, har självfallet koll på händelsen.

Han vittnar om att kramen gick helt i linje med Kjells framtoning i stort.

– Kjell P var en showman, stack ut hakan och hade fog för sina uttalanden då Ina Scot levererade gång på gång. Såväl publiken som drottningen och kronprinsessan såg ut att uppskatta kramen, säger Rickard.

Kronprinsessan Victoria, Kjell P Dahlström och drottning Silvia efter segern.

Kronprinsessan Victoria, Kjell P Dahlström och drottning Silvia efter segern.

Kjell P avled tragiskt nog 1997, bara 59 år gammal, i en hjärtattack. Men han lever vidare i svenska travälskares hjärtan.