Fräcka kuppen – ovärderlig tiara stulen

En kunglig dyrgrip med anrik historia har stulits och polisen efterlyser tjuvarna, som så fräckt bröt sig in i Portland Collection Gallery på Welbeck Estate i Nottinghamshire.

– Det är en fruktansvärd tragedi, säger presstalesmannen för polisen.

Inbrottstjuvarna bröt sig in i Portland Collection Gallery någon gång mellan 21.45 och 22:00 under tisdagskvällen förra veckan. Tjuvarna slog sönder den pansarskyddade glasmontern och tog tiaran och en diamantbrosch som visades upp i samma monter. Larmet gick och tjöt i galleriet, men trots det hann rånarna undan.

Stölden ägde rum den 20 november 2018. Polisen efterlyser vittnen som kan ha sett flyktbilen, en silverfärgad Audi S5. Förlusten är stor. Polisen misstänker att man ”styckar” upp smycket och säljer briljanterna var för sig.

Ett mästerverk

Portlandt-tiaran är ett mästerverk och ses som en nationalklenod. Det ovärderliga smycket tillverkades av Cartier 1902 och har ett historiskt såväl som ett estetiskt värde. Den beställdes av William Cavendish-Bentinck, 6:e hertigen av Portland, till hustrun, Winifred, inför Edward VII: s kröning, som skulle ha ägt rum i juni 1902. Men kröningen fick senareläggas flera veckor eftersom den blivande kungen insjuknade i blindtarmsinflammation. Hertiginnan av Portland var en av drottning Alexandras medhjälpare vid kröningsceremonin i Westminster Abbey den 9 augusti 1902.

Den nya tiaran, som hertiginnan av Portland hade på sig i denna viktiga roll var gjord för att imponera. Huvudsmycket innehöll diamanter som tillhörde familjen och var arrangerade i mindre och större diamantdroppar. Diamantens mittpunkt är den fantastiska Portlanddiamanten. Den är flankerad av två päronformade drop-diamanter och andra hängen i gnistrande diamanter med silver- och guldinfattningar.

Vacker brosch

Broschen som också stals i samband med rånet i galleriet, är gjord av diamanter och ädelstenar som en gång satt ovanpå tiaran. Winifred, hertiginna av Portland, var en självklar person i societeten och var bjuden till alla kungliga middagar och kalas. Hon bar tiaran ofta vid dessa festliga tillfällen och den fanns i hennes ägo när hon dog. 

Läs också:

Unik kartläggning! Allt om de kungliga svärmödrarna

Foto: Instagram, Twitter