Frågetecknet kring Sofia – efter bilderna från slottet: ”Förvirrande”

Frågetecknet kring Sofia – efter bilderna från slottet: ”Förvirrande”

Tiaran har förändrats genom åren.

Många var förvirrade efter att ha sett prinsessan Sofias tiara!

3 kungliga snackisar från vecka 20!
1:00

Efter reklamen: 3 kungliga snackisar från vecka 20!

(1:00)

Slå på ljud

I de kungliga smyckesskrinen finns flera dyrgripar och när sajten Jewellery sammanställer en lista på de dyraste kungliga smyckena världen över är det tre av de svenska tiarorna som tar sig in på topp 50.

Högst upp på listan hos den svenska kungafamiljen är det diadem som kungen Carl Gustaf och drottningen Silvia gav till Sofia på sin bröllopsdag, det hade skapats just för henne och värderas till hela 40 miljoner kronor!

I ett värdsligt sammanhang är det kanske inte särskilt mycket. Sofias smycke hamnar "bara" på en blygsam 21:a plats på listan. I topp finner vi Nizam av Hyderaband-halsbandet, som var en gåva till drottning Elizabeth vid hennes bröllop och nu bärs av hertiginnan Kate. Halsbandet är värderat till nästan hisnande 700 miljoner kronor!

Hemligheten bakom Sofias tiara

Men den som är uppmärksam kan notera en viss skillnad från gång till gång som prinsessan Sofia bär den. För tiaran har nämligen en fiffig egenskap.

Vanligtvis brukar Sofia ha gröna smaragder i tiaran. Men när hon inte hade det, och istället hade diamanter så blev många väldigt förvånade – och trodde att det var ett helt nytt smycke.

Prinsessan Sofia

Visst är tiaran vacker?

Christine Olsson/TT

Men så är inte fallet.

Sofia har möjligheten att variera utsmyckningarna genom att kunna byta ut pärlorna när hon vill. Det gör att prinsessan kan variera utsmyckningen och på så vis matcha med övriga smycken – och visst blir det perfekt varje gång?!