Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Frågetecknet kring Victoria och Daniel – hovets svar

05 jan, 2024, 08:31 

Hovet har inte gett något svar kring kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Annons

Drottning Margrethes nyårstal blev hennes sista. I talet meddelade hon att hon kommer träda tillbaka den 14 januari och lämna över tronen till kronprins Frederik, på dagen 52 år efter att hon tillträdde.

Sanningen om kungens relation till drottning Margrethe!Brand logo
Sanningen om kungens relation till drottning Margrethe!

– Jag har beslutat att nu är tiden kommen. Den 14 januari 2024 – 52 år efter att jag efterträdde min älskade far – kommer jag att träda tillbaka som Danmarks drottning.

– Jag överlåter tronen till min son, kronprins Frederik. Mitt tack går till alla de många, många människor som vid speciella evenemang, såväl som i vardagen, har omgett mig och min familj med kärleksfulla ord och tankar. Det har förvandlat dessa år till en serie pärlor, sa hon i talet.

Annons
Kronprinsessan Mary och kronprins Frederik
Snart blir kronprins Frederik kung.

Svenska kungafamiljen fick veta allt i förväg

Den svenska kungafamiljen hade blivit informerade i förväg om de ord som Margrethe yttrade i sitt nyårstal. Det bekräftar hovets informationschef Margareta Thorgren.

”Hela Kungafamiljen har fått informationen att H.M. Drottning Margrethe kommer att abdikera. H.M. Drottning Margrethe har personligen talat med och informerat H.M. Konungen om sitt abdikationsbeslut” skriver hon i en kommentar till Aftonbladet.

Oklart om Victoria och Daniel dyker upp

Samtidigt sker tronskiftet bara två veckor från Margrethes besked. Därför kommer så klart firandet inte blir liga mastodont som när kung Charles kröntes till kung, utan vara av den något lågmäldare sorten.

Annons

Det är även oklart om kronprinsessan Victoria och prins Daniel, som dessutom är mycket goda vänner till Frederik och kronprinsessan Mary privat, kommer att vara på plats.

– Vi har ingen information än, säger Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel
Det är oklart om kronprinsessan Victoria och prins Daniel kommer att befinna sig i Danmark den 14 januari.

Foto: TT

Annons