Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Från tv-soffan till slottsköket – se de unika bilderna från Windsor Castle

21 jul, 2019, 15:00 
Det är störst, det är äldst. Och det är drottning Elizabeths favoritslott. Följ med bakom kulisserna på Windsor Castle!
Annons

Windsor Castle är inte bara ett ovanligt levande slott. Det är också världens största med sina 1 000 rum och 45 000 kvadratmeter. Her Majesty kan räkna in 379 klockor. Och 300 öppna spisar…

Windsor Caste är världens äldsta bebodda slott.
Världens äldsta bebodda slott. Windsor ligger väster om London och var och varannan minut kommer det ett flygplan indundrande på väg till eller från Heathrow.

Detta är också det slott som drottning Elizabeth kallar sitt hem. Här bor hon alltid kring påsk och under Royal Ascot i juni. Ja, och på alla helger förstås. Rätt vad det är kan man se henne komma ridande med sin ständige följeslagare Terry Penury från hovstallet. Som den här torsdagen när hon skrittade förbi slottsvakten och några helt oimponerade hantverkare.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Drottning Elizabeth rider förbi några byggjobbare på Windsor Castle.
De coola byggjobbarna lyfte inte ett ögonbryn. I Windsor är man van mid att drottningen plötsligt dyker upp.
Här ligger den - drottning Elizabeths privata våning på Windsor Castle.
I den här delen bor drottning Elizabeth och prins Philip.

Den kungliga privatvåningen är förstås gigantisk. Men vardagsrummet, det är minsann inte jättestort. En bekväm soffa, en eld i öppna spisen, fjärrkontrollen och tv-bilagan inom räckhåll, och så hundarna vid fötterna. Det är så drottning Elizabeth vill ha det när hon pustar ut.

Annons

Och utanför har hon en egen privat slottsträdgård där hon kan ta en sväng med sina dorgiesar (korsning mellan tax och corgie) Candy and Vulcan.

Drottning Elizabeth med sina hundar på Windsor Castle.
I dag har hon bara två hundar kvar.

Och om vår egen kungafamilj skulle komma på officiellt besök? Ja, då skulle de få bo i gästvåningen som ligger här:

Annons
Här ligger gästvåningen på Windsor Castle.
Här bor drottningens gäster.

Fast brittiska slott är inte ökända för att ha många badrum, och det ryktas att somliga gäster knorrar över att det är så långt att gå till toan mitt i natten.

Windsor är som en värld för sig och det är en hel del som faktiskt bor på slottsområdet. Här pågår ett helt vanligt vardagsliv, mitt bland hovfolket och de kungliga ceremonierna.

Barn som växer upp på Wndsor Castle.
Ett av barnen som växer upp på drottningens slott.

Runt omkring sig har drottningen en personalstyrka på cirka 150 personer. Och en hel del av deras barn!

Annons
En liten flicka som bor på Windsor Castle.

Även om den mesta av representationen äger rum på Buckingham Palace i London, så är det luncher, mottagningar och statsbanketter även här. Paradmatsalen St Georges Hall är 55 meter lång och därmed fem meter längre än svenska kungafamiljens matsal Karl XI:s galleri på Kungliga slottet i Stockholm.

Galamiddag i St George’s Hall på Windsor Castle
Minns du den stora slottsbranden på Windsor 1992? Matsalen blev svårt brandskadad och det krävdes år av renoveringsarbeten för att få den att se ut så här igen.

När det är dukat till fest i St George’s Hall ryms det 162 personer runt bordet. Och är det buffémottagning så går det att klämma i hela 600 personer.

Annons

En statsbankett kan ta upp till ett halvår att planera. Det tar två dagar att duka, och ja du ser helt rätt! Hovfolket STÅR på bordet, i tossor av ihopvikta kökshanddukar. Det har åtminstone jag aldrig sett på Stockholms slott…

Hovfolket står på bordet när de dukar till galamiddag på Windsor Castle
Tossorna är på!

Slottsköket, som ligger på slottets norra sida, har använts oavbrutet de senaste 750 åren. Förr grillades det påfåglar till Tudor-kungarna, nu kan det handla om en lätt fiskrätt till Her Majestys lunch.

Slottsköket på Windsor Castle.
När Meghan och Harry gifte sig förra året var det fullt ös härinne. Chefskocken Mark Flanagan och hans 30-mannateam lagade mingelmat till det lyckliga brudparet och deras 600 hungriga gäster.

Visst är spisen ny, men takbjälkarna har hängt med sedan 1300-talet och längs väggarna skiner hela långa raden av kopparpannor. Nya i sammanhanget, de är bara 200 år!

Annons
Slottsköket på Windsor Castle. Klockan går alltid fem minuter före.
En annan speciell detalj i slottsköket: Det är 15 meter högt i tak. Och alla klockor går fem minuter före, för att vara hundra på att drottningen alltid får sin mat i tid…

Ja som ni förstår ändrar man inte på saker i brådrasket, många av arbetsbänkarna och hyllorna har hängt med sedan 1800-talet. Men trots att så mycket är så gammalt är detta samtidigt ett fullt fungerande storkök. Här har det förberetts miljoner kanapéer under årens lopp, och hovkonditorn Selwyn Stoby har spritsat bra många chokladtryfflar, en Windsor-specialitet.

Hovkonditorn Selwyn Stoby i köket på Windsor Castle.
Blir du bjuden till Windsor kan du räkna med en tryffel till kaffet!
Meghan och prins Harry visar upp baby Archie för drottning Elizabeth och prins Philip.
När drottningen mötte baby Archie. Givetvis klädd i kjol och cardigan, hennes ständiga privatlook.
Annons

Den stora branden på Windsor Castle

Den 20 november 1992 är dagen som drottning Elizabeth aldrig glömmer. Branden startade i det privata kapellet där det pågick renoveringsarbeten. Ett tygstycke vid altaret kom för nära en spotlight och så tog det eld.

Den stora slottsbranden på Windsor 1992.
Windsor i lågor.

Branden härjade i 15 timmar och skadade 100 rum och delar av taket, innan de 200 brandmännen fick den under kontroll. Drottningen var i London men kördes till Windsor i ilfart. Nio av paradrummen blev totalförstörda och 100 andra rum blev som sagt brandskadade.

Annons
Paradmatsalen St George’s Hall efter branden på Windsor Castle.
Förödelsen i paradmatsalen St George’s Hall efter branden…
Hertiginnan Meghan, prins Harry och baby Archie i paradmatsalen St George’s Hall på Windsor Castle.
…men numera har den återuppstått i sin forna glans.

Se fler bilder från Windsor Castle i bildspelet här:

Annons