Camilla väljer bort bröllopet – allt om Eugenies stora dag

800 gäster, bruden i mamma Fergies bröllopstiara och Kate och Meghan på första parkett. Håll i hatten, för på fredag är det prinsessbröllop i Windsor och bästa uppladdningen får du HÄR!

För alla oss som älskar brittiska kungliga bröllop är det lilla julafton på fredag. Klockan 12.00 (svensk tid!) rullar drottningens vinröda Rolls-Royce Phantom in framför St George’s Chapel på Windsor Castle och vi får första glimten av prinsessan Eugenie som brud.

Om klänningen vet vi bara att den är gjord av en “brittiskbaserad” designer, så vad tror ni om Erdem, som även gjorde förlovningsklänningen? Ett släktdiadem ligger också och väntar. När mamma Fergie sa ja bar hon detta, som drottning Elizabeth hade inhandlat hos hovjuveleraren Garrard:

Sarah Fergusons diadem.

800 står på gästlistan. Det betyder ännu fler än när prins Harry och Meghan sa ja, och troligen lika många kändisar (några av de heta tipsen är George och Amal Clooney, Elton John, Robbie Williams och supermodellen Cara Delevingne). Men till skillnad från bröllopet i maj, har vi nu den färgstarka och impulsiva Fergie på första parkett i huvudrollen som brudens mor.

Läs mer: Eugenies speciella krav inför bröllopet: “Plastfritt”

Prins Andrews ex-fru Sarah Ferguson (mer känd som Fergie) får äntligen kliva fram i det kungliga strålkastarljuset igen.

Äntligen Fergie! Efter mer än 20 år ute i kylan får prinsessan Eugenies mamma Sarah Ferguson kliva fram i det kungliga strålkastarljuset igen.

Att prins Charles fru Camilla har backat ut från bröllopet för att i stället åka till Skottland och ett sedan länge inbokat skolbesök har fått somliga att höja på ögonbrynen. Förklaringen? Att hon inte vill göra barnen besvikna. Själva kommer vi att tänka på kungen, som faktiskt ställde in samma skolbesök i Halmstad två gånger (utan att det blev en enda sur min) när det krockade med först prins Oscars och sedan prins Alexanders födelse.

Prins Charles fru Camilla i en glamourös hatt med rosa svandun.

Vi kommer att sakna Camilla på fredag, hennes maffiga hattar är alltid så härligt glamourösa!

Men tillbaka till Windsor. 28-åriga Eugenie (eller Euge som vännerna säger) beskrivs som okomplicerad, och som en mycket modern brud som helt har “plastbantat” sitt bröllop. För säkerhets skull har hon och mamma Fergie fått hjälp med planeringen av drottning Elizabeths rutinerade partyfixande kusin, Lady Elizabeth Anson.

Läs mer: Skvallret från Harrys och Meghans bröllopsfest – spelade beer pong

Prinsessan Eugenie är nia i tronföljden, men har inga kungliga uppdrag. Hon jobbar på konstgalleriet Hauser & Wirth i London, och 32-årige Jack är brand manager för Hollywoodstjärnan George Clooneys tequilamärke Casamigos. De har varit ihop i åtta år och träffades genom gemensamma vänner i en skidbacke i Verbier.

Prinsessan Eugenie är nia i tronföljden, men har inga kungliga uppdrag. Hon jobbar på konstgalleriet Hauser & Wirth i London, och 32-årige Jack är brand manager för Hollywoodstjärnan George Clooneys teqilamärke Casamigos. De har varit ihop i åtta år och träffades genom gemensamma vänner i en skidbacke i Verbier.

– Det är väldigt nervöst, för man vill ju att allt ska bli perfekt, sa Eugenie häromdagen i en intervju.

– Men sen inser man ju att man kommer att vara med den man älskar för evigt och det är ju allt som betyder någonting.

“Det blir röd sammetstårta med murgröna och choklad!”

The Dean of Windsor är vigselpräst och vid sin sida har han ärkebiskopen av York. För musiken står operastjärnan Andrea Bocelli och musiker från Royal Philharmonic Orchestra. Och har vi tur får vi se Eugenies pappa prins Andrew i denna stiliga uniform:

Prins George, 5, och hans morska lillasyster prinsessan Charlotte, 3, är självskrivna i näbbet tillsammans med prinsessan Eugenies guddotter Maud Windsor, 4 (pappa är Lord Frederick Windsor). Det viskas också om världsstjärnan Robbie Williams dotter Teddy, 5.

Nästan hela näbbet från prins Harrys bröllop. Prins George och prinsessan Charlotte slussades undan och kom inte med på bilden.

Nästan hela näbbet från prins Harrys bröllop – men prins George och prinsessan Charlotte slussades undan och kom inte med på bilden.

Brudgummens bror är best man och prinsessan Eugenies syster Beatrice, 30, är förstås tärna.

Läs mer: Beatrice och Eugenie i Vogues legendariska septembernummer

Efter vigseln blir det bröllopskortege genom Windsor och sedan en stor och myllrande mottagning. Den brittiska kungliga bröllopstraditionen med glaserad fruktkaka har brudparet dock stekt. I stället blir det en bröllopstårta på temat “röd sammet och choklad” enligt stjärnkonditorn Sophie Cabot. Hon är expert på att skapa konstverk av sockerpasta, och detta fall ska tårtan prydas av murgröna (ivy på engelska), eftersom brudparet är nyinflyttade i Ivy Cottage.

Det blir också en stor bröllopsmiddag på kvällen, med klädkod smoking. Den äger rum i det som kallas Royal Lodge, det stora vita hus där prins Andrew bor, fortfarande med sin kära ex-fru Fergie som särbo eller möjligen sambo.

Läs mer: Prinsessan Eugenies hemliga önskan inför bröllopet

Under vigseln är klädkoden jackett för herrarna och dräkt eller klänning och kappa för damerna. Samt givetvis hatt. Vilket betyder lite stramare dresscode än på Meghans och Harrys bröllop, eftersom de även sa ok till kostym. Så här ser brittiska kungafamiljens bröllopsinbjudningar ut (just det här gällde Harry och Meghan):

Vigselringen kommer som vanligt att vara i walesiskt guld (en kunglig tradition sedan 1923) och den får sällskap av förlovningsringen med sin padparadscha-safir och tolv diamanter.

– Den ändrar färg när man håller upp den i olika vinklar, och det är så jag ser på Eugenie. Att hon ändrar färg och bara är så underbar! säger brudgummen Jack.

Till formen är prinsessan Eugenies förlovningsring nästan identisk med den som prins Andrew gav till Fergie. Fast hon fick en rubin.

Till formen är prinsessan Eugenies förlovningsring nästan identisk med den som prins Andrew gav till Fergie 1986 (fast Fergie fick en rubin).

Britterna kan se allt på tv, närmare bestämt på kanalen ITV. Tyvärr blir det ingen sändning på SVT, men här på svenskdam.se har vi full bevakning hela dagen. Missa inte det!

Läs mer: Bildextra – 6 brittiska brudar genom åren

Foto: Ibl, Stella Pictures, TT