Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Från Tarras till Karolin: Här är Victorias alla hovmarskalkar

21 aug, 2019, 11:43 
Nu tar Lena Bartholdson klivet in i den fascinerande hovvärlden som kronprinsessans nya hovmarskalk. Men vilka är det egentligen som har haft jobbet före henne?
Annons

Nu har kronprinsessan fått sin nya hovmarskalk – en av de allra viktigaste personerna i hennes kungliga arbetsliv. Men vilka är det egentligen som har haft jobbet före Lena Bartholdson? Häng med i vår lilla hovkavalkad här!

Nummer 1: Hovproffset Elisabeth Tarras-Wahlberg

Elisabeth Tarras-Wahlberg var försten på hovmarskalksjobbet, ett riktigt hovproffs som aldrig någonsin råkat säga du till kungen. Hon började på informationsavdelningen redan på 1970-talet och blev så småningom informationschef. 2004 fick hon tjänsten som hovmarskalk vid kronprinsessan Victorias då nyinrättade hovstat.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Elisabeth Tarras-Wahlberg med sin särbo, Handelsbankens tidigare vd Tom Hedelius (till vänster).
Elisabeth Tarras-Wahlberg jobbade vid hovet i mer än 30 år. Här är hon med sin särbo, Handelsbankens tidigare vd Tom Hedelius (till vänster).

Hon fungerade även som Victorias mentor, och blev kvar till hösten 2008, då hon lämnade hovet för ett helt nytt uppdrag i arabvärlden. Under ett år var hon rådgivare till Qatars emir Hamad bin Khalifa Al Thani i protokollfrågor.

Elisabeth Tarras-Wahlberg under kronprinsessans officiella besök i Förenade Arabemiraten 2008.
Elisabeth Tarras-Wahlberg under kronprinsessans officiella besök i Förenade Arabemiraten 2008.

På senare år har hon varit Senior Advisor på kommunikationsbyrån Kreab, där hon bland annat medietränat offentliga personer. Hon har också skrivit en bok om mediehantering, Journalister är också människor (Ekerlids 2015). I dag är hon kommunikationsrådgivare på kommunikationsbyrån Lennox PR i Stockholm. Hon sitter också i styrelsen för Nordens Ark, Millesgårdens vänner och Bernadotte-Musei Vänner, och är sedan 2017 ordförande i Postkodstiftelsen.

Annons

Nummer 2: Diplomaten Jörgen Lindström

Elisabeth Tarras-Wahlberg efterträddes av en man från Utrikesdepartementet: Jörgen Lindström, diplomat, jurist och sjöofficer. Samt något oväntat även hårdrocksfantast!

Innan Jörgen Lindström kom till hovet jobbade han på ambassaden i Irak.
Jörgen Lindström kom närmast från ambassaden i Teheran.
Annons

Han kom då närmast från ett jobb som ambassadsekreterare vid svenska ambassaden i Bagdad i Irak. Han blev kvar i drygt tre år, och ett av hans största uppdrag under åren som hovmarskalk var planeringen och genomförandet av kronprinsessan Victorias bröllop 2010. Han stannade i tre år, och är numera Sveriges ambassadör i Libanon samt Chargé d’Affaires i Damaskus, Syrien.

Jörgen Lindström, tidigare hovmarskalk, nu Sveriges ambassadör i Libanon.
I dag jobbar Jörgen Lindström på svenska ambassaden i Beirut.
Jörgen Lindström var värd för kronprinsessan under hennes officiella besök i Libanon.
I höstas var Jörgen Lindström värd för kronprinsessan under hennes officiella besök i Libanon.

Nummer 3: Karolin A. Johansson

Sedan var det Karolin A. Johanssons tur att ta över som chef för H.K.H. Kronprinsessans hovstat.

Annons
Senast i raden av hovmarskalker har vi sett Karolin A. Johansson.
Senast i raden av hovmarskalker har vi sett Karolin A. Johansson.

Hon började vid hovet när prinsessan Estelle var nyfödd och kom också från Regeringskansliet, där hon hade varit pressekreterare hos dåvarande kultur- och idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth. Tidigare hade hon också jobbat som pressekreterare och politiskt sakkunnig hos Cristina Husmark Pehrsson, Sven Otto Littorin och Beatrice Ask.

Det hann bli sju år som hovmarskalk innan hon slutade sig tjänst i juli. Men nu väntar en helt annan vardag för Karolin A. Johansson som sadlar om helt och ska blir lantbrukare på släktgården hemma i Mönsterås.

Karolin A. Johansson med kronprinsessan Victoria.
– Väldigt mycket arbete och vansinnigt roligt, säger Karolin A. Johansson om åren som hovmarskalk.

Foto: TT, Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna.

Annons