Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Uppgifter: Frankrike ställer in sitt statsbesök – skulle träffat kungen och Silvia

18 okt, 2023, 09:23 

Emmanuel Macron ställer in sitt planerade statsbesök.

Annons
Uppgifter: Madeleine & Chris i grannbråk • Dureks desperata vädjan – bröllopet i fara • De får Estelle festa med på Christians party – 3 kungliga snackisar från vecka 41!Brand logo
Uppgifter: Madeleine & Chris i grannbråk • Dureks desperata vädjan – bröllopet i fara • De får Estelle festa med på Christians party – 3 kungliga snackisar från vecka 41!

Den 24 och 25 oktober var det tänkt att Frankrikes president Emmanuel Macron, tillsammans med hustrun Brigitte Macron, skulle komma till Sverige för att stärka ländernas relationer.

Kungen hade själv skickat ut en inbjudan och senaste veckorna har planeringen inför besöket pågått för fullt. Men nu lämnar Emmanuel Macron återbud med kort varsel.

Enligt franska tv-kanalen TF1 skjuter han upp statsbesöket på grund av aktuella händelser som kriget mellan Israel och Hamas och terrorattacken mot två svenskar i Bryssel.

Annons
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron skjuter upp sitt planerade statsbesök till Sverige.

Trista beskedet som kungen och Silvia inte vill höra

För kungen och drottningen är det ett mycket tråkigt besked. De hade sett fram emot att välkomna Emmanuel och Brigitte för att fördjupa samarbetet inom diverse områden

”Sverige och Frankrike har sedan 2017 ett strategiskt partnerskap för innovation och gröna lösningar. Det finns ett nära samarbete inom försvars- och säkerhetspolitiken och ett betydande handels- och investeringsutbyte”, skriver kungahuset på sin hemsida.

Annons

Det skulle också vara Frankrikes första statsbesök i Sverige sedan 2020 – men nu verkar det som att kungen och drottningen får vänta ytterligare innan man får till något möte.

Drottning Silvia och kungen
Kungen och drottningen får vänta.

Texten uppdateras

Annons