Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Frederik och Mary blir av med sitt älskade hem – det händer nu

11 apr, 2024, 19:00 
Danska kungafamiljen ser ut att behöva lämna ifrån sig sitt älskade slott.
Annons
Så träffades Mary och Frederik!Brand logo
Så träffades Mary och Frederik!

I hjärtat av Köpenhamn har kung Frederik och drottning Mary sin bas. Amalienborgs slott, med sitt vackra knarrande trägolv och gyllengula kök, har varit deras privata hem i flera.

Det är här som familjen pustar ut efter alla kungliga uppdrag, pratar om sin vardag, lagar goda middagar och äter frukostar som så många andra morgonpigga danskar.

Köket, med snickerier av ask och golv i såpad pommersk furu, är så klart inte det enda rummet familjen har att nyttja. Slottet är på 5000 kvadrat, fördelade över tre plan med två våningar tänkta för arbete och representation, och rymmer flera lyxiga tillbehör.

Annons
Kung Frederik och drottning Mary
Kung Frederik och drottning Mary.HILDEBRANDT/PICTURE PRESS/SIPA

Blir av med sitt älskade slott

Men nog om Amalienborg. Den danska kungafamiljen har flera slott att ta hänsyn till. Ett av dem är Sorgenfri slott, det slott som prinsessan Elisabeth växte upp i och tillbringade sina sista år innan hon dog 2018, 83 år gammal.

Sorgenfri slott ägs av staten, men kungafamiljen har tidigare fått ha det till sitt förfogande. Samma gäller slott som Amalienborg, Fredensborg och Gråsten, som också är statliga.

Nu verkar det dock som att den danska kungafamiljen behöver lämna ifrån sig Sorgenfri slott. Den danska regeringen har nämligen skickat in ett förslag om att slottet helt ska överföras till staten, skriver Billed-Bladet.

Annons

”De slott och herrgårdar mm som ställts till drottning Margrethes förfogande föreslås, jfr ovan under pkt. 2.2.1, görs tillgänglig för kung Frederik den tionde. Det gäller dock inte Sorgenfri Slott, som därmed blir tillgänglig för staten”, skriver statsrådsberedningen i förslaget.

Kungligheterna som bott på Sorgenfri slott

Samtidigt har den danska kungafamiljen knappt nyttjat Sorgenfri slott de senaste åren. Ingen har heller bott där sedan Elisabeth gick bort för fem år sedan.

Annons

Slottet har tidigare varit bostad för flera kungligheter. Bland annat drottning Margrethes farbror och moster, kronprins Knud och kronprinsessan Caroline-Mathilde. Även drottning Margrethes farfar och mormor, Christian X och drottning Alexandrine, har bott på Sorgenfri slott.

Förslaget från Statsrådsberedningen ska nu behandlas i Folketinget, men mycket pekar på att den danska kungafamiljen nu kommer behöva lämna ifrån sig Sorgenfri slott.

Prinsessan Elisabeth
Prinsessan Elisabeth tillbringade sina sista år på Sorgenfri slott.TT

Foto: TT

Annons