Frederik och Mary i Schweiz – barnen på internatskola

kronprinsessan mary och kronprins frederik har flyttat till Verbier
Kronprinsfamiljens nya liv i Schweiz har börjat. Mary har dragit ner på den kungliga takten för att finnas där för barnen, som nu har gått första dagen på sin nya internatskola.
Annons

Ett nytt kapitel. Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary har lämnat Danmark för Schweiz. De fyra barnen, Christian, Isabella, Josephine och Vincent, ska i 12 veckors tid gå på den välrenommerade internatskolan Lemania-Verbier International School, belägen i den lyxiga skidorten Verbier.

Annons
kronprinsessan mary
Den danska kronprinsfamiljen njuter av sin nya vardag i Verbier.
Annons

Nya detaljer om familjens hem i Schweiz

I samband med första skoldagen ställde familjen upp på en pressfotografering – vindpinade och lyckliga, mitt i skidbacken. Dessutom avslöjade Frederik var familjen bor när de är på plats i Schweiz. Paret äger nämligen en trevlig fjällstuga sedan tio år tillbaka, visar det sig.

– Det är ett hem vi känner väl, säger kronprinsen till DR.

Annons

Det märks att alla i familjen är glada för flytten. De kommande veckorna kommer familjemedlemmarna att umgås med varandra, utanför det kungliga strålkastarljuset, och prins Christian berättar vad han ser fram emot – allra mest.

– Vi ser verkligen fram emot att lära känna ett nytt land och lära känna skolan i Schweiz. Och naturligtvis skidor lite mer och sedan lära känna vissa människor från olika länder, säger han.

kronprins frederik kronprinsessan mary verbier
Nu inleder Frederik och Mary ett nytt kapitel, bland fjälltopparna.

Kronprinsparet får också svara på varför de just har valt Lemania-Verbier International School.

Annons

– Det samlar många möjliga goda upplevelser för barnen. Vi gillar alla att vara ute i naturen, och det är en fantastisk natur som vi står i. Vi gillar att åka skidor och det är ett område vi känner till. Det är en stor skola akademiskt och det gör att barnen kan träffa några andra ungdomar och få en inblick i att gå i skolan i ett annat land, säger Mary.

Mary drar ner på den kungliga takten

Under den här perioden kommer Mary att bo i Schweiz på heltid och därför har hovet meddelat att kronprinsessan kommer att ha färre officiella uppdrag de kommande månaderna. Kronprinsen kommer däremot att stötta drottningen och pendla mellan Danmark och Verbier.

– Vi saknar alltid varandra när vi är borta från varandra, men det är en gemensam upplevelse vi är på, säger Mary mot slutet av intervjun.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

14 kommentarer till “Frederik och Mary i Schweiz – barnen på internatskola”

 1. Allegra skriver: 7 januari, 2020

  Intressant att danska kronprinsfamiljen kan sätta barnen i en skola utomlands som i allt kontrasterar med den danska utan protester. En liknande handling i Sverige skulle genast utlösa gap och skrik om opatriotisk handling.


 2. charlotte skriver: 7 januari, 2020

  Denna vistelse är speciell tycker jag. Maries barn läser ju franska i Paris för att familjen bor där en längre tid. Kan inte Mary acceptera detta?


  1. josefin skriver: 7 januari, 2020

   Bàde Marie o Mary kommer fràn länder andra än Danmark, o vill kanske bibringa sina barn erfarenheten av olika spràk o kulturer o ser ett várde i det. I Sv kungahuset kommer ju Daniel o Sofia fr en miljö av icke-internationell karaktär o har väl inte den horisonten/ insynen själva.


 3. HH skriver: 7 januari, 2020

  Det är väldigt nyttigt för alla barn att bo i olika länder, speciellt för blivande kungens barn. Det vidgar vyer. Mina tre döttrar hade gått skola i fyra länder på tre olika språk innan de tog studenten i Finland. Och allt gått väldigt bra.


 4. Lonnea skriver: 7 januari, 2020

  ”Ojdå, nu blev det lite tokigt” är den mening jag läser oftast när jag klickar på en artikel på svenskdam.se. Undrar varför det är så, är det fel på min webbläsare?


  1. josefin skriver: 8 januari, 2020

   samma här hos mig o det händer bara pa Sv Dams artiklar när de är rel nyupplagda. Av det drar jag slutsatsen att det har med uppladdning att göra, o inte med webläsaren.


  2. Birthe Vejrum skriver: 9 januari, 2020

   Nej Lonnea det er SvenskDam, der …. forstår teknikken!


 5. Gilla skriver: 7 januari, 2020

  Det är en otrolig upplevelse för barnen att få gå där. En tid o erfarenhet som de bär med sig resten av livet. Förstår inte varför föräldrarna ska vara där.


 6. PernillaA skriver: 7 januari, 2020

  Charlotte ,interessant fråga; tycker att det hela är konstigt; innan barnen har lärt sig något nytt språk och fått vänner ska de hem igen och mamma och pappa är också närvarande ; kanske ville Mary ha några sabbatsmånader , birthe vad säger du ?


  1. josefin skriver: 8 januari, 2020

   Dessa barn kanske rentav pratar franska redan i nàgon grad o dà ger 3 mànader möjlighet att intensivträna. har du aldrig varit pà spràkläger?


 7. Eva skriver: 7 januari, 2020

  Jag har missat början på den här historien. Varför går barnen i skola i Schweiz?


  1. Ina skriver: 8 januari, 2020

   Kronprinsesse Mary har sagt at det er en gave til børnene, som de kan have sammen og mindes i årerne der kommer. Det handler om at børnene også lærer andre kulturer og sprog at kende.
   Det koster lidt over en halv million i skolepenge for Frederik og Mary at have børnene gående der i 12 uger.
   Efter skoleopholdet – vender børnene tilbage til deres normale skole i Danmark. Christian skal konfirmeres og Margrethe holde 80 års fødselsdag.


 8. Birthe Vejrum skriver: 8 januari, 2020

  Der er en lang tradition for skoleophold i udlandet i den danske kongefamilie. Margrethe og Benedikte var på kostskole i England. Anne Marie i Schweiz. Frederik og Joachim gik et år på den franske kostskole Ècole des Roches i Normandiet. De var 13 og 14 år . Det var et krav fra Prins Henriks side, at de skulle lære fransk kultur at kende.Skolen som Kronprinsparrets børn går på kører efter den engelske model, og der undervises på engelsk og Fransk, og som Isabella sagde: “…det bliver vi også hjemme, men vi håber at blive bedre til det her”! Det er IKKE en internat skole, så derfor bor Mary også i Verbier i parrets chalet. + at der er der Ungdoms Vinter-OL i Lausanne, og Frederik vil som medlem af IOC være der, Mary naturlivis også. Andet? 🙂


 9. Monarkist skriver: 10 januari, 2020

  Tack, Birthe.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar