Frederiks första ord om brodern Joachims stroke

Frederiks första ord om brodern Joachims stroke

Det är alltid en chock när en familjemedlem plötsligt drabbas av sjukdom, och nu berättar kronprins Frederik om känslorna efter Joachims stroke.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 34?
Slå på ljud

Det är nu ungefär en månade sedan danska prinsen Joachim drabbades av en stroke under sin semester i Frankike och fördes i ilfart till sjukhuset i Toulouse för att opereras. Tack vare snabb och professionell vård har han klarat sig utan några större men, men det är fortfarande en lång väg av återhämtning innan han är tillbaka vid full hälsa.

Några dagar efter att han skrevs ut från sjukhuset var kronprins Frederik, på besök för att muntra upp sin bror. Nu har kronprinsen pratat med media om sin brors sjukdom för första gången. Till danska Se og Hor berättar han om den traumatiska upplevelsen.

– Alla runt honom var skakade, men han klarade det. Det är väl, säger han till tidningen.

Frederik berättar om känslorna kring brodern Joachims stroke.

Tackar vetenskapen för snabbt tillfrisknande

Han berättar att Joachim mår så som han gjorde när Frederik var på besök och de la upp en bild från när de satt och åt frukost tillsammans utanför slottet Cayx i Frankrike. Han menar att agerandet vid tiden för stroken var avgörande när det kommer till hur snabb återhämtningen har varit, och att han inte lider av fler och mer bestående men.

– Han har upplevt något allvarligt, men har klarat sig väldigt bra. Det är tack vare snabba rektioner vid tidpunkten. Det kan vi tacka vetenskapen för, vad man ska göra för att komma undan med livet i behåll i en sån här situation, säger Frederik.

LÄS MER: ”Joachim nedbruten – har åldrats tio år”

Den stora förändringen – åldrats tio år

Bilden på de båda prinsarna var betryggande, men den väckte också reaktioner. Se og hörs hovreporter Jacob Heinel Jensen var nere i Frankrike och gjorde en intervju med Joachim relativt kort tid före stroken.

Han blev märkbart tagen när han såg de nya bilderna på prinsen.

– Det må så vara att det bara är en månad sedan jag var nere och träffade honom. Men det kunde lika gärna vara tio år mellan de där bilderna, säger Jacob till Se og hör.