Frederiks och Joachims sorg efter prins Henriks bortgång

Frederiks och Joachims sorg efter prins Henriks bortgång

Med åren blev kärleken mellan Henrik och sönerna bara allt starkare. Mycket tack vare svärdöttrarna och barnbarnen. Nu sörjer de alla det ankare som Henrik var för familjen.

Nu sörjer den danska familjen prins Henrik. Barn och barnbarn samlas hos drottning Margrethe för att reflektera, gråta och minnas. Det råder ingen tvekan om att han var älskad trots att han var en lite komplicerad person, som uppfostrade sina två söner med fast hand. Prins Henrik hade länge en aning problematiskt förhållande till sina barn – prins Joachim och kronprins Frederik. De har ofta tagit avstånd från hans utspel. I biografin “Enstöringen – porträtt av en prins” erkände prinsgemålen att han regelbundet gav barnen stryk under deras uppväxt.

– Man måste sätta gränser annars tror barn att de får göra vad som helst, säger prins Henrik i boken.

– En lusing gör ingen skada, den är glömd efter tre minuter.

Läs mer: Barnbarnen hann säga farväl – läs om mötet här

Uppväxten i Frankrike hade förstås präglat honom och på kontinenten är det inget konstigt med att straffa barn fysiskt. Men i Danmark blev det naturligtvis upprörda känslor över uttalandet. Tydligt avståndstagande mot den typen av bestraffning gjorde kronprins Frederik när prins Henrik och drottning Margrethe hade sitt silverbröllop. Då avslöjade kronprinsen i sitt tal till föräldrarna att “den man älskar agar man”.

Det blev ganska stelt vid middagen den gången. Inte blev det lättare heller när prinsgemålen var frustrerad över att inte få titeln kung och hade svårt att förlika sig med att stå under sin äldste son i rang.

Läs mer: Prinsens speciella krav för begravningen

Nu sörjer den danska familjen prins Henrik

Läs mer: 14 fina bilder från prins Henriks liv

Men med åren har frosten tinat och både Frederik och Joachim kom sin far riktigt nära i vuxen ålder. Prins Henrik hade lättare med relationen till sönerna när de blev äldre och de kunde diskutera, jaga och semestra ihop i lugn och ro och de yviga småbarnsåren var ett minne blott.

En annan anledning till den förbättrade relationen var Frederiks och Joachims hustrur, Mary och Marie, och alla barnbarnen. Prins Henrik och Margrethe trivdes ypperligt med sin stora familj. Prins Henrik tyckte det var trevligt att samspråka på sitt eget modersmål med prinsessan Marie. Fransyskan var en mycket välkommen person in i den danska kungafamiljen. Hon gjorde Joachim lycklig igen efter de olyckliga åren med skilsmässa. Prinsessan Marie tyckte mycket om sin svärfar och reste mer än gärna ned till prins Henriks vinslott Chateau de Cayx. Maries mamma har haft ett mindre slott i närheten, dit prins Joachim och barnen ofta åkt.

Läs mer: Läs kungens fina ord efter prinsens bortgång

Nu när prins Henrik är borta är sorgen stor. För kronprins Frederik och Mary innebär även prinsgemålens död ett stort allvar. De har nu kommit ett pinnhål närmare regentrollen. I Danmark frågar man sig nu hur länge drottningen ska orka… Och kung ville ju Frederik aldrig bli.

Foto IBL