Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Frederiks stora sorg – Marys stöd efter dödsfallet i familjen

13 feb, 2024, 19:00 
För sex år sedan gick prins Henrik bort – och än i dag sörjs han av danska kungafamiljen.
Annons

För sex år sedan lämnade prins Henrik jordelivet. Sista tiden präglades av sjukdomar och när han somnade in på Fredensborgs slott den 13 februari, gjorde han det omgiven av vänner och familj.

Så träffades Mary och Frederik!Brand logo
Så träffades Mary och Frederik!

Förra veckan visade drottning Margrethe sin uppskattning genom att besöka den franska skolan i Köpenhamn. Prins Henrik stod i fokus, då Margrethe skulle avtäcka en byst i brons.

Att det blev just den franska skolan i Köpenhamn var ingen slump. Skolan är nämligen döpt efter prins Henrik och heter ”Prins Henriks Skole”, vilket så klart gjorde besöket lite extra vemodigt och värdefullt.

Prins Henrik
Prins Henrik i en form av en bronsbyst.IDA MARIE ODGAARD

Margrethes sorg

När Henrik gick bort för sex år sedan, var det en dansk kungafamilj i stor sorg. Margrethe stod väldigt nära sin make, något hon berättat om i boken ”Dronning Margrethe” från 2019.

Annons

– Vi var väldigt, väldigt glada i varandra. Det var verkligen en stormande förälskelse från bägge sidor, sa hon.

Frederiks sorg

Även kung Frederik var tvungen att genomgå en sorgeprocess. När Henrik låg på sin dödsbädd befann han sig på OS i Sydkorea, och fick kasta sig på ett plan hem för att kunna vara med när hans far drog sina sista andetag.

– Jag räknade med att komma hem i tid, och det gjorde jag. Min käre far höll ut i fem dagar. Det var självklart skönt att få möjligheten att komma tillbaka till honom och få se hans kapitel avslutas, så att säga, sa Frederik i radioprogrammet ”Maskinen” och sa att han bara hade goda minen av sin far.

Annons

Det hade dock sina utmaningar att sörja offentligt. Under tiden var självklart drottning Mary ett stort stöd, när danska kungafamiljen började förbereda sig för ett liv utan Henrik.

– Jag brukar säga att så fort en person slutar att andas startar eftermälet, eller det som på engelska heter "the legacy". Och det bör vara något som man minns med ett leende på läpparna.

Drottning Mary och kung Frederik
Drottning Mary och kung Frederik.MISC / BACKGRID US / TT

Foto: TT

Annons