Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Frida Boisen: Charles beteende på tv-bilderna är fruktansvärt – han är ett barn

11 maj, 2023, 15:00 
AvFrida Boisen

Frida Boisen ser en kung som mobbar sin son – och hela tiden väljer bort honom.

Annons

Kung Charles III bär en krona för miljarder kronor på sitt huvud, kläs i en guldgördel som väger åtta kilo och har precis smörjts med helig olja från Jerusalem av trenne präster. Hela Westminster Abbey skanderar att den nya kungen må leva för evigt. Är det ingen som ser? Kejsaren har inga kläder.

Johan T Lindwall i London: ”Alla pratar om Diana”Brand logo
Johan T Lindwall i London: ”Alla pratar om Diana”

Under den fluffiga manteln och de tunga spirorna har jag svårt att på riktigt se den högsta företrädaren för inte bara monarkin utan även den brittiska kyrkan. Istället ser jag en pappa som öppet exkluderar sin som Harry. Skådar du konungarnas konung? Jag ser de mörka konturerna av en mobbare.

”Ens främsta jobb som människa att vara där för sina barn”

Man kan förstås spekulera i vad det gör. Med en människa som via sin arvsrätt ska ärva tronen till inte bara det brittiska imperiet, utan också på köpet, bli den högsta företrädaren för den engelska kyrkan. Kanske är det lätt att gå vilse. Tänka att man kan bete sig hur som helst, att man ändå är utvald, och då uppenbarligen fattar rätt beslut.

Annons

Rätta mig om jag har fel, men om jag kommer ihåg Bibeln rätt berättar Jesus i sin bergspredikan att ”Allt som ni vill att andra ska göra mot er, det ska ni också göra mot dem.”

Till vardags brukar vi i folkmun lite slarvigt kalla det den gyllene regeln. Jag minns att jag lärde mig den redan i lågstadiet. Säkert borde den högste företrädaren för den brittiska kyrkan ha läst denna kända predikan ur Nya testamentet han med.

Prins Harry
Prins Harry lämnades ute i kylan under kung Charles kröning.

Så med den gyllene regeln i huvudet, hur många bröllop har du varit på där föräldrar och i de fall det finns, barn till brudparet, inte sitter på första raden under ceremonin?

Fråga ett barn, var de tycker att barnen till en kung som kröns bör sitta. Första raden? Eller längre bak i kyrkan.

Annons

Jag är övertygad om att vilket barn som helst skulle säga det självklara, direkt, utan tvekan: Första raden.

Jag tror vi alla kan vara eniga om att sätter man barn till världen är ändå ens främsta jobb som människa att vara där för sina barn. Få dem att känna sig älskade, trygga och accepterade.

Prins Harry
Frida Boisen tycker att kung Charles gör det tydligt vad som är viktigast för honom när han sätter prins Harry på tredje raden.

”Barn gör inte som vi säger. Barn gör som vi gör”

Kung Charles III agerande ger andra signaler. Trots att hans barn inte har någon annan förälder, sedan deras mamma lady Diana, tragiskt omkom i Paris, redan när barnen var små.

Annons

Trots det, inför hela världens tv-kameror visar kung Charles tydligt att hans egen son inte är i närheten av viktigast för honom. Den korrekta platsen för hans egen son Harry är på rad tre. Vår egen kung och kronprinsessa, avlägsna släktingar till kung Charles som ska krönas, släktingar han sällan träffar och inte har någon närmare kontakt med, går före hans egen son. Och får sitta på första raden. Om det spelar roll? Ja, placering vid en så högtidlig ceremoni har ett tydligt symbolvärde.

Så vem gör så? Degraderar sin son till mindre viktig än avlägsna släktingar. Och inte ger sin son tillträde till balkongen efteråt när det är dags för traditionell vinkning och hyllning från folket. En kung? En kyrklig företrädare? Den högsta företrädaren? Ja, ialla fall i Storbritannien.

Barn gör inte som vi säger. Barn gör som vi gör.

Enligt en ny forskningsstudie som Örebro universitet i samarbete med Friends presenterade i förra året, uppger 140 000 barn, att de blivit utsatta för mobbning månaderna innan undersökningen. Det är tre barn i varje klass.

Annons

Vad är mobbning? ”Ett sätt att förklara mobbning är när du har blivit kränkt många gånger av en eller flera personer. Det kan kännas som att du är nedtryckt, är i underläge och har svårt att försvara dig. En kränkning är när någon säger eller gör något mot dig som gör att du känner dig ledsen, sårad och mindre värd.”

En läpptolkare som Daily mail talat med tolkade vad Harry muttrade i kyrkan: ”Jag är trött på hur de behandlar mig.”

Kung Charles
Kung Charles gjorde det tydligt att prins Harry inte var viktig under kröningen, enligt Frida Boisen.

”Ett fruktansvärt vittnesmål”

Harry har skrivit den bästsäljande boken ”Den andre” som är den bäst säljande ickefiktionboken hittills. En bok som vittnar om en sons besvikelser och kritik mot sin egna familj, kungafamiljen.

Precis vad gäller mobbningen i samhället där vi tragiskt nog ser allt mer rasistisk mobbning, vittnade prins Harry och hans fru Megan Markle i en intervju med Oprah, mycket illa berörda, om att kungafamiljen ska ha diskuterat hur mörk hy deras barn skulle få.

Ett fruktansvärt vittnesmål.

Salarna i såväl Westminster Abbey som i Buckingham Palace är hänförande. Men högt i tak är det uppenbarligen inte. Budskapet från den nykrönte monarken är tydligt:

Den som vittnar om oförrätter ska straffas. Inte välkomnas.

Den som säger en obekväm sanning ska inte höras. Utan tystas.

Respekt till Harry som betackar sig från mobbning.

Som gör det enda rätta så fort spektaklet i kyrkan är över.

Väljer att vara nära sin familj.

Väljer att vara nära sina barn.

Prins Harry
Prins Harry lämnade London direkt efter kröningen, för att kunna närvara på sonen Archies födelsedagskalas.

Foto: Privat/TT

Annons