Fusket som skakar om prins Daniel: "Det är ett elände – blir provocerad"

Fusket som skakar om prins Daniel: "Det är ett elände – blir provocerad"

Prins Daniel älskar fair play – och hatar fusk.Nu ska han vara med och ta krafttag mot dopingen inom idrotten.
7 saker du inte visste om prins Daniel
Slå på ljud

Prins Daniel är en sann idrottskille. Han har sportat hela livet och när det blev dags att skapa en karriär åt sig själv, så valde Ockelbo-sonen att bli personlig tränare. Han har dessutom både startat och drivit egna gym.

En annan fråga som Daniel brinner för är fair play. Därför välkomnade prinsen Arne Ljungqvist till Slottet för ett företräde om dopingfrågor.

Prins Daniel i möte om doping

Arne Ljungqvist och kollegan Christina Lidén i möte med Daniel.

Arne Ljungqvist och kollegan Christina Lidén i möte med Daniel.

Arne, som fick sällskap till slottet av kollegan Christina Lidén, är en av Europas mest respekterade dopingexperter. Men han upplevde att Daniel också satt på en hel del kunskap i frågan.

– Han har erfarenhet från gymmiljön. Han vet hur det ser ut. Och det är viktigt för honom att det ska gå rent och propert till, säger Arne.

“Det är ett elände”

Daniel driver som bekant rörelsen Generation Pep, som har som mål att främja ungdomshälsan. Arne tror att hans stiftelse, “Professor Arne Ljungqvist anti-doping foundation”, kan samarbeta med Generation Pep för att få unga att låta bli prestationshöjande preparat.

– Det har spridits sig utanför idrotten. Nu är det ungdomar som styrketränar och vill känna sig hemma i sin kropp som stoppar i sig sådant här. Vi pratade om det med prins Daniel. Det har blivit en folkhälsofråga, säger Arne.

Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 7?
Slå på ljud

– Det är ett elände. Därför måste ungarna få veta i tid att man ska undvika de här preparaten.

Arne upplever att Daniel känner passionerat kring frågan.

– Han blir såklart provocerad. Det blir alla som tycker att det är intressant och kul med tävlingsidrott. Han tycker inte att det här är acceptabelt förstås. Han ville vara med och hjälpa till. Och det behövs ett ständigt arbete, säger Arne.

“Kan inte släppa på tyglarna”

Mötet var lyckat, berättar Arne. Daniel kunde bland annat bidra med tips på hur man som stiftelse kan samla på sig ekonomiskt stöd för att bekosta sin verksamhet.

Arne gick från Slottet med en känsla av det viktiga arbetet mot doping har en stark allierad i prins Daniel.

– Det här är inget som försvinner. Det måste beivras. Släpper man på tyglarna, då går det illa. Vi visste både och jag och prinsen att frågan blivit aktuell på sistone, säger Arne.

Foto: TT