Galamiddag! Här gör Silvia succé under statsbesöket

Galamiddag! Här gör Silvia succé under statsbesöket
Middagar under statsbesök innebär extra glitter och glam. Och ikväll var inget undantag!
Annons

Vilken feststämning det är på Kungliga slottet ikväll! Marschallerna flammar på borgården, kammarorkestern spelar Mozart och i trappan upp till Vita havet står drabanterna uppradade.

Silvia var verkligen kvällens drottning i dubbel bemärkelse!
Silvia var verkligen kvällens drottning i dubbel bemärkelse!

138 gäster är bjudna till galamiddagen för Italiens president och hans dotter Laura och kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia hyllade hedersgästerna i grönt och vitt – nästan hela italienska flaggan. Båda prinsessorna såg ut att ha nya klänningar kvällen till ära, medan drottningen matchade de Leuchtenbergska safirerna med 2017 års Nobelklänning, ett ceriserosa fodral från München-designern Georg et Arend. Så snyggt!

Annons

Bland övriga gäster var talmannen Andreas Norlén och hans fru Helena bland de första att anlända.

Annons
Talmannen Andreas Norlén med fru Helena.
Talmannen Andreas Norlén med fru Helena.

Det inkommande statsbesöket från Italien startade under förmiddagen med kortege och slottslunch. Och helt enligt traditionen fortsatte festligheterna under kvällen. På den kungliga mattan fick vi se många välkända ansikten från politiken samt från svenskt och italienskt näringsliv, men även en hel del kulturpersoner. Och självklart fanns som vanligt även diplomater och hovfolk bland de inbjudna.

Glittrade om överhovmästarinnan

Det glittrade bland annat härligt om överhovmästarinnan Kirstine von Blixen-Finecke och drottningens hovdam Louise Törneman när de gjorde entre.

Annons
Överhovmästarinnan Kirstine von Blixen-Finecke och hovdamen Louise Törneman bar sina hovdräkter i midnattsblå sammet vid galamiddagen för Italiens president på Kungliga slottet.
Kirstine von Blixen-Finecke och Louise Törneman bar sina vackra hovdräkter i midnattsblå sammet.

Innan festen drar igång brukar den kungliga familjen samlas tillsammans med hedersgästerna i Prins Bertils våning mittemot festsalen. Och precis som brukligt såg vi drottningen slinka in snabbt, lite grann i förväg. Men vi hann se att hon matchade ljungen i de stora guldurnorna med sin sidenklänning, en fantastisk kreation att se live!

Silvia var alltså lite tidig. Men snart därefter samlades hela den kungliga familjen för att hälsa presidenten och hans dotter välkomna innan de alla gjorde sin samlade och magnifika entre. Och vilken entré sedan! Aldrig blir det så pampigt som när man på plats får se kung Carl Gustaf, drottning Silvia och de två kungliga paren anlända, uppklädda på det mest spektakulära vis framför en kuliss av kunglig historia på väggarna.

Kung Carl Gustaf anlände först med presidentens dotter.
Kung Carl Gustaf anlände först med presidentens dotter.
Annons
Kronprinsessan Victoria i smaragdgrönt.
Kronprinsessan Victoria i smaragdgrönt.
Kronprinsessan i en grön galaklänning och knappdiadem.
Kronprinsessan i en grön galaklänning och knappdiademet.
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip.
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip.
Prinsessan Sofia det diadem hon fick på bröllopet.
Prinsessan Sofia det diadem hon fick på bröllopet.
Annons
Kronprinsessan fick talmannen till bordet.
Kronprinsessan fick talmannen till bordet.
Drottning Silvia med presidenten och hans tolk!
Drottning Silvia med presidenten och hans tolk!

Läs också:

Foto TT, Stella Pictures

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

29 kommentarer till “Galamiddag! Här gör Silvia succé under statsbesöket”

 1. konsttanten skriver: 13 november, 2018

  Mörkgrönt är en fin färg till Victoria, ja även till de andra tre damerna i kungafamiljen. Sofia ursnygg hela hon, bra att hon valt bort kolsvart ögonsminkning. Silvia otroligt vacker, lila är en säker färg till henne.
  Beundrar att de står ut med alla dessa middagar!


 2. Bror skriver: 13 november, 2018

  Här måste språkpolisen, konstapel Petimäter, rycka ut igen.
  I artikelns underrubrik “Och wow vad det sprakade om Victoria” blir effekten av den felaktiga användningen av det allmänna frågeordet “VAD” den rakt motsatta rubriksättaren avser, nämligen att ifrågasätta Victorias val av aftonklädsel istället för att ge uttryck för sin förtjusning över samma val.
  En språkligt hyfsad och grammatiskt korrekt rubrik hade då sett ut så här: “Så det det sprakade om Victoria!”


  1. Gunn skriver: 16 november, 2018

   Inte lätt att skriva. Och skriva rätt. Självstavning kan trassla till det också. Inte är det väl meningen att det ska stå två stycken “det” på rad?!


  2. Bror skriver: 19 november, 2018

   Gunn
   Du har tydligen inte noterat min självbekännelse om den variant av dyslexi som jag har att hantera. Ditt påpekande om dubbelskrivning kommer sig av detta mitt problem att inte alltid “se” vad som står i texten, för att nästa gång “se” något som inte står där.
   Numera har jag inga problem med att ta anmärkningar om mina tillkortakommanden. De flesta förstår/anar ändå vad det handlar om. Men inte alla som synes.


 3. anders skriver: 14 november, 2018

  Märkligt med en president i våra dagar som inte talar engelska, utan behöver en tolk? Kanske en generationsgrej, han såg rätt ålderstigen ut.


  1. Bror skriver: 14 november, 2018

   Minst lika märkligt är att Silvia inte klarade av en bordskonversation med en italiensktalande när hon själv har portugisiska som modersmål.
   För den som hyfsat behärskar latinet går det alldeles utmärkt att tala “italienska” genom att hålla sig till latinets nominativ- och infinitivformer.
   Den icke-latinkunnige blandar lämpligen engelska och franska och på vart tredje ord hänger på någon av vokalerna a, o eller i. Fungerar utmärkt!


  2. Helena FIN skriver: 14 november, 2018

   Anders, italiener tycker inte tala andra språk än italienska. Alla utländska tv-program är dubbat på italienska. Detsamma är det med fransmän/-syskor, men monsieur Macron talar dock engelska.


 4. Hellu skriver: 14 november, 2018

  Klädvisning på gång. Hur länge gillar folket detta klädhyllning.


  1. Mona skriver: 14 november, 2018

   Det är media som väljer vad de ska skriva om och kläder är populärt.
   Nu kan man inte komma i vad som helst på en middag för en inbjuden
   president.


  2. konsttanten skriver: 14 november, 2018

   För alltid, kommer vi att vilja se vackra klänningar!


 5. gunda skriver: 14 november, 2018

  i Italia har de fleste dårlige kunnskaper i engelsk, mye pga dubbing av alle filmer og lite undervisning i engelsk.


  1. Bror skriver: 14 november, 2018

   Inte helt sant. Merparten italienare födda under 60-talet och framåt har ett engelskt ordförråd fullt i klass med svenska årsbröder och systrar. Bland italienare med akademisk utbildning är det engelskspråkliga försteget framför svenskar med samma utbildningsbakgrund mycket påtagligt när det kommer till ordförådet.
   Däremot är italienarnas engelska uttal allt annat än välklingande. Som du så riktigt påpekar, har det sin grund i den allstädes närvarande dubbningen. De får så sällan höra engelska talas.


 6. ive skriver: 14 november, 2018

  sofias klänning så ut som en brudklänning viktoria och silvia strålande


 7. Maya skriver: 14 november, 2018

  Tolk?!Hon är ju så språkkunnig vår drottning, urtjusigt kläddi lila!


 8. BarbroEvanderLindquist skriver: 14 november, 2018

  Var drottning Silvias CERISROSA kreation håller hus vet inte jag….men inte på denna festen i varje fall! Violett är färgen i mina ögon och färgen klär hennes majestät!


 9. Mi skriver: 14 november, 2018

  Undrar om tolken fick del av maten också.


 10. Ingrid skriver: 14 november, 2018

  Modevisning i kungahuset.


 11. Baettan v Janzon skriver: 14 november, 2018

  Sofias klänningsöverdel ser ut att vara för liten. När det är klädkod högtidsdräkt som gäller bör damernas klänningar gå till golvet. Sofias är för kort och passar bättre som smokingklänning. Gammaldags? Kanske, men vid middagar som dessa bör man vara korrekt klädd till 100%.


 12. Papaveran skriver: 14 november, 2018

  Jag gillar Meghans avslappnade frisyrer…det gör visst Sofia också..🥀


 13. gunfalk skriver: 14 november, 2018

  Drottningen skulle valt ametistgarnityret, som hade passat perfekt till den lila klänningen. Victorias halsband har fel färg till klänningen. Borde ha valt ett enkelt brillianthalsband i stället. Dessutom har vår kära kronprinsessa en tendens att hänga på sig för mycket. Men det är klart att de vill gnistra och lysa så mycket det går. Själv tycker jag bara det är pråligt och julgransstämning över det hela.


 14. Bettan skriver: 14 november, 2018

  Livet är en fest😊


 15. CVMCVONMC skriver: 15 november, 2018

  Helena FIN
  Helt rätt Italienarna och Fransmännen är värst även om dom kan tala tex engelska så är dom för stolta att göra det.
  Parisarna är nog värst som dessutom är oftas välutbildade och kulturintresserade men någon engelska det talar dom inte.
  På Rivieran kallas dom ”parisien tête de chien” att en President inte talar
  något annat språk för att kunna konversera med Statschefens Fru tillika Drottning av Sverige är bara pinsamnt eller kanske inte med tanke på hur
  illa landet sköts.
  CVM


  1. Allegra skriver: 16 november, 2018

   CVM numera visar fransk tv engelskspråkliga serier i original med textad fransk text. I förskolan undervisas tidigt i engelska och i Paris går många invånare över till engelska när dom hör utländsk accent i franskan precis som franska språket numera är späckat med engelska vändningar. Italienare i italienske presidentens generation hade franska som första utländska språk i skolan medan det numera är engelska. Fortfarande talar italienare i allmänhet utmärkt franska. Men att döma av tolkarna vid middagsbordet i Stockholm klarar inte dagens svenska kungligheter franska till skillnad från andra europeiska kungahus.


 16. G.u.i.d.v.v.O.Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 15 november, 2018

  Papaveran : 14 november, 2018
  Ja, verkligen! Inte bara Meghans frisyrer, utan även kläderna. Hon skulle behövt hjälp av en hovfrisör där.
  Tidigare, kring förlovningen, var det Kate hon kopierade rakt av.


 17. CVMCVONMC skriver: 16 november, 2018

  Allegra
  Besöker Paris flera gånger om året i dom mer välbärgade arrondissement
  och engelskan lyser med sin frånvaro att dom kan engelska tvivlar jag inte
  på men dom vill INTE prata engelska.
  Under sommarhalvåret vistas jag mestadels i StTropez där Parisarna invarderar
  den lilla fiskebyn samma sak dom vill inte göra en effort utan talar sin franska
  som jag inte har något emot.
  Drottning Silvia talar såå pass bra Franska att President hade kunnat kommunicera med Drottningen om hans Franska hade varit lika bra.
  Att hans dotter inte pratar Engelska är också mycket märkligt eftersom hon
  tillhör en yngre generation men tydligen inte med goda språkkunskaper.
  CVM


  1. Allegra skriver: 17 november, 2018

   med all respekt för dina insikter CVM torde en äldre italiensk president inte ha några som helst problem med franska, ett språk som övergivits av familjen Bernadotte efter gamle kungen Gustav VI Adolf.


 18. Bror skriver: 16 november, 2018

  Med risk för att bli tjatig…
  Svenskar i gemen hyser den egendomliga uppfattningen om sina färdigheter i engelska språket, att bara det l å t e r bra så k a n man språket. Ja, man är rent av bilingual.
  Men vad händer när samtalet kommer in på annat än väder och vind? Då tystnar plötsligt svensken med alla sina väl inövade tjocka dinner-r! Istället stiger asiaterna fram, trots sitt knaggliga uttal, liksom den yngre generationen öst-européer gör det.
  När allt kommer omkring har nog glostragglandet sina poänger ändå.


 19. CVMCVONMC skriver: 16 november, 2018

  Tänk att man nedvärderar sina medmänniskor när man läser att Svenskarna
  är det landet där engelska språkkunskaper är som bäst.
  Men det är klart tjatiga gubbar blir lätt sådana när man själv inte lever upp
  till sina påstående.
  CVM


  1. Bror skriver: 16 november, 2018

   Tänk om signaturen med det hemtillverkade von-namnet kunde samla ihop sina få små grå så pass att det räckte för att höja sig ovan den nivå där hans medkommenterande kvinnor och män reduceras till “gummor” och “gubbar”. Och “sura” sådana om kommentarerna inte faller honom i smaken.
   Var och en kan nu rannsaka sitt minne och fråga sig, om det någon enda gång har hänt, att en kommentar från von-signaturen fått någon att spontant säga till sig själv: det där var en tanke väl värd att spinna vidare kring? Mitt svar är: NEJ!


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar