Gamla fienden till attack mot Victoria igen!

Kronprinsessan Victoria dyker inte upp på riksmötet.

Kronprinsessan Victoria får höra hårda ord igen.Och de kommer från ett bekant håll.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 39?
Slå på ljud

Kungahusets gamla ärkefiender Republikanska föreningen verkar ha lagt in en extra växel i år. Deras senaste offensiv inleddes under Pride-veckan, när man protesterade högljutt mot att kronprinsessan Victoria skulle få hålla i inledningstalet.

“Först och främst är dock monarki en idé om att det är skillnad på folk och folk. Stockholms Prides värdegrund måste vara en helt annan än monarkins. Pride ska vara en manifestation för alla människors lika värde.Stockholm Pride borde sagt nej till förslaget om att Victoria Bernadotte skulle medverka då kungahusets värderingar står i strid med priderörelsens mål och syfte”, skrev generalsekreteraren Magnus Simonsson i en debattartikel då.

Kronprinsessan Victoria – därför är de arga

Kronprinsessan Victoria dyker inte upp på riksmötet.

Kronprinsessan Victoria har sina kritiker.

Nu har Magnus kollega, Republikanska föreningens ordförande Ulf Bergström, gjort ännu mer offensiva uttalanden, i en intervju med magasinet ETC.

Där argumenterar Ulf, föga förvånande, för ett totalt avskaffande av monarkin. Han hävdar sig dessutom ha folket på sin sida.

– Det funkar inte med de grundläggande demokratiska principerna och allt fler ser det. I en YouGov-undersökning från slutet av 2019 hamnade hovet på plats 28 av 30 när folk tillfrågades vilka organisationer som hade stor eller liten samhällsnytta. Vi är nära vändpunkten där vi faktiskt kan ta steget mot full demokrati, säger Ulf till ETC.

 

LÄS OCKSÅ: Victorias val för Oscar – påverkas av Madeleine

“Tvingas in i en gyllene bur”

Ulf säger vidare att ett avskaffande av monarkin skulle gynna även kungafamiljen.

– De ska också slippa tvingas in i en gyllene bur. De har inga efternamn, ingen religionsfrihet, de får inte välja var de ska bo. Det är grundläggande rättigheter som vi faktiskt måste erbjuda alla på riktigt, säger Ulf till ETC.

Ulf tror att en skandal inom kungafamiljen skulle kunna få opinionen att vända till republikanernas fördel. Eller så kommer monarkin att fasas ut långsamt, i takt med att samhället moderniseras.

– Det tredje alternativet är att någon väljer att abdikera, men det tror jag att vi har minst chans för. Det är tungt att lägga det ansvaret på en enskild person, att de ska säga upp sin familjehistoria och ta ansvar för hela landets statsskick, säger Ulf.

 

LÄS OCKSÅ: Victorias lyxköp – som är värt över tio miljoner!