Gästrikland hyllas på Riksmötet – men hertiginnan Madeleine uteblir

prinsessan madeleine missar riksmötets öppnande

Hälsingland och Gästrikland är "hedersgäster" i dag, när Riksmötets öppnande äger rum. De två regionerna uppmärksammas speciellt i år, men självaste hertiginnan av de två landskapen – prinsessan Madeleine – kommer inte att närvara.

I dag förklarar kung Carl Gustaf riksmötet öppnat på begäran av talmannen. Förutom ledamöterna och talmannen deltar kungafamiljen, regeringen och andra inbjudna vid den högtidliga gudstjänsten i Storkyrkan.

Fem landskap står i fokus under årets öppnade – Härjedalen, Medelpad, Hälsingland, Dalarna och Gästrikland. Landskapen lyfts fram i maten, programmet och den fina utsmyckningen. Det är femte året i rad som riksmötets öppnande har ett regionalt tema. Hälsingland och Gästrikland har en speciell gemensam nämnare. De har prinsessan Madeleine som hertiginna. Men trots att hennes hertigdöme hyllas kommer hon inte att närvaro vid dagens sammankomst.

Prinsessan Madeleine

År 2009 besökte Madeleine Häslningland.

I sociala medier kan vi följa konversationer, där många svenskar hade velat se prinsessan Madeleine på plats när Riksmötets öppnande äger rum.

“Vilket utmärkt tillfälle att bjuda hertiginnedömet lite uppmärksamhet”, skriver en kvinna, bosatt i Ljusdal.

Prinsessan Madeleine besöker inte Gästrikland särskilt ofta

Prinsessan Madeleine fick äran som nyfödd, att ha denna fina titel över de två fina landskapen. Dessvärre har besöken till hennes två hertiginnedömen inte duggat tätt. Många minns väl Lars Ragnar Forssberg svidande kritik i sin krönika i helahalsningland.se? Han menade att deras hertiginna inte tog sin uppgift på allvar. Inte särskilt trevliga ord om en ung kvinna, som uttryckligen sagt att hon inte tycker om ramljuset.

Prinsessan Madeleine

Här på bilden ser vi prinsessan Madeleine, hertiginna av Hälsingland, som invigde firandet av Hasselakollektivets 40-årsjubileum i Hassela i norra Hälsingland. Nu har det gått 10 år sedan dess.

Prinsessan Madeleine

På bilden ovan ser vi Hälsninglands och Gästriklands hertiginna, prinsessan Madeleine, när hon besökte Gävle 2007.

prinsessan madeleine chris o'neill

År 2015 besökte prinsessan Gävle tillsammans med Chris O’Neill.

Kronprinsessan Victoria i Gästrikland

Kronprinsessan Victoria i Gästrikland, när hon landskapsvandrade i landskapet den 7 juni 2019.

Folket älskar sina kungligheter och tar alla tillfällen att få se dem. Det var flera invånare i Gästrikland, som deltog när kronprinsessan Victoria kom dit i somras för att vandra. Kronprinsessan ser till att sprida ljus över kungarikets alla regioner – och plikttroget kommer hon i dag på Riksmötets öppnande!

Foto TT