Gåtan kring Aris miljoner – efter hans död

Märtha Louise och hennes döttrar sörjer Ari djupt.

Ari Behns död har orsakat sorg och bedrövelse. Nu ska hans tillgångar delas upp bland de efterlevande – men det finns inga uppgifter om att den älskade familjefadern lämnade ett testamente efter sig.
Har du koll på snackisarna från vecka 4?
Slå på ljud

På juldagen kom beskedet att Ari Behn, prinsessan Märtha Louises exmake och till det både författare och konstnär, dött, 47 år gammal. Beskedet utlöste landssorg i Norge, där Ari var en uppskattad och folkkär personlighet.

Behn skilde sig från Märtha Louise 2016 och hade döttrarna Maud Angelica, 16, Leah Isadora, 14, och Emma Tallulah, 11, tillsammans med henne.

Det händer med Aris pengar

Prinsessan Märtha Louise och hennes tre döttrar sörjer Ari Behn.

Alla dödsfall kommer med en naturlig uppföljning: den döde personens tillgångar ska delas upp bland de efterlevande. I Aris fall kommer uppdelningen med ett litet frågetecken.

– Det är inte blivit offentliggjort om Ari lämnade efter sig ett testamente. Dödsboet kommer därmed troligen att gå till hans tre barn, som är hans livsarvingar, säger Anders Johan Stavseng, kungaexpert på norska Se og hör.

Några betydande skulder lär inte Ari lämnat efter sig. Han hade en stark ekonomi, mycket på grund av att han var eftertraktad som konstnär, författare och kulturpersonlighet.

Hade bra ekonomi

Hans taxerade inkomst för 2017 noterades på 2,1 miljoner norska kronor – för 2018 låg siffran på 1,8 miljoner norska kronor.

– Han fick bra betalt för sina målningar. Många såldes för över 100 000 norska kronor. Han har också tjänat pengar som programledare, säger Stavseng.

Hör Ari Behns mamma berätta om sorgen – bilderna på sonen får henne att börja gråta
Slå på ljud

– Efter skilsmässan köpte han ett hus för runt 10 miljoner norska kronor i Lommedalen, i närheten av prinsessan Märtha Louises hus. Troligen blev köpet finansierat av pengar han fick då paret delade upp egendomen. Han ägde också en Land Rover.

2018 rapporterade norska Dagbladet att Aris sammanlagda förmögenhet låg på ungefär en miljon norska kronor. I samband med nyheten om hans död var det väldigt många norrmän som hedrade honom genom att köpa hans böcker – vilket ledde till att flera av hans titlar rusade upp till toppen av försäljningslistorna.

Foto: TT