Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Gåtan kring Carl Philip – nya bilden väcker frågor

14 maj, 2020, 20:00 
Nya officiella bilden på prins Carl Philip 2020.
Är den nya officiella bilden ett tecken på att kungen samlar styrkorna i krisen – och att prins Carl Philip kommer steppa fram?
Annons
Grattis, prins Carl Philip! Här är dina senaste år – fångat på film!Brand logo
Grattis, prins Carl Philip! Här är dina senaste år – fångat på film!

 

Blicken är fast och skägget mycket välansat. Prins Carl Philip är sitt vanliga snygga jag – men ändå inte. För på hovets nya officiella bild möter han oss klädd i uniform. Och det är första gången på länge.

– Prinsen bär uniform för Amfibiekåren, det som kallas ”daglig dräkt” och som motsvarar klädkoden mörk kostym, säger Johan Tegel vid hovets informationsavdelning.

– Kavajen är m/48 med majors gradbeteckningar och på bröstet bär han släpspännen för sina ordens- och medaljinnehav.

Prins Carl Philips uniform

Nya officiella bilden på prins Carl Philip 2020.
Prinsen i all sin prakt.

Porträttet är taget i Prins Bertils våning, två trappor upp i den östra längan på Stockholms slott, och bildens tydligt officiella prägel gör att den står ut:  Detta är första gången på fem år som prinsen bär uniform på hovets officiella porträttbild. Senast det hände var inför bröllopet 2015.

Annons
Prins Bertils våning på Stockholms slott.
Prins Bertils våning på Kungliga slottet.

Vilken är tanken med att lägga ut den officiella bilden just nu?

– På vår hemsida uppdaterar vi då och då med nya bilder och det har vi passat på att göra nu i samband med födelsedagen, säger Johan Tegel.

Prins Carl Philips roll i kungafamiljen

Men det kan inte hjälpas att tanken slår en: I coronakrisen, och det exceptionella läge som just nu råder, och med de båda 70-plussarna kungen och drottningen fast på Stenhammar på obestämd tid, så behöver ju kungafamiljen alla tillgängliga krafter. Kanske är den här nya bilden ett tecken på att man samlar styrkorna och att prins Carl Philip kommer att steppa fram?

Annons
Prinsessan Sofias födelsedagsbild på prins Carl Philip 41 år
Den andra födelsedagsbilden är tagen av prinsessan Sofia och visar en betydligt mer ”vanlig” Carl Philip. Och det är ju så här vi har vant oss vid att se honom: Avslappnad och ganska privat.

Foto: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna, Prinsessan Sofia/Kungl. Hovstaterna, Pontus Lundahl/TT.

Annons