Gåtan kring Madeleine förbryllar: "Ingen fattar vad som händer"

Prinsessan Madeleine

Prinsessan Madeleine lever ett nytt liv – men vad är det som händer?

TT
Ett år sedan kungen krympte kungahuset – hör Svensk Dams chefredaktör om året som gått
Slå på ljud

Prinsessan Madeleine lever ett jäktig småbarnsliv i Florida tillsammans med maken Chris O'Neill. Dagarna går åt till att sköta de tre ögonstenarna, medan Chris ser till att få ihop till brödfödan med sitt jobb som finansanalytiker.

Madeleines förutsättningar blev förändrade i grunden för ett år sedan. Då stod det klart att kungahuset krymper, efter beslut från kung Carl Gustaf själv. Men vad innebar detta mer konkret för Madeleine?

Gåtan kring prinsessan Madeleine

Prinsessan Madeleine.

Prinsessan Madeleine brinner för att hjälpa utsatta barn.

TT

Jo, klart är att Madeleine har väldigt få kungliga uppdrag. Det stora undantaget är arbetet med World Childhood Foundation, som ju grundades av hennes mamma, drottning Silvia.

– Det som hon gör är digitalt, hon sitter i den amerikanska styrelsen och de har styrelsemöte i november, har Åsa Andreasson, pressansvarig på World Childhood Foundation, berättat för Svensk Dam.

Madeleine ingår också i organisationen kring Childhoodpriset, som ska delas ut till en person inom socialtjänsten som gjort en extra stor insats för att hjälpa utsatta barn och ungdomar under året.

– Där sitter hon med i juryn och alla våra jurymöten i år sker digitalt. Det första uppstartsmötet har redan varit och där har hon medverkat, berättar Åsa.

"Ingen fattar vad som händer"

Men vad gör Madeleine i övrigt? Det är denna frågar som gäckar de mest inbitna kungaexperterna. Ellen Myrgård Lindén, reporter på Svensk Damtidning, är en sådan.

– När kungen tog beslutet att krympa familjen på titlar rådde det inga tvivel om att kungparet och Victoria och Daniel skulle bli den magiska fyran, i representationsarbetet. Men sedan kom coronaviruset och vår statschef fattade ett snabbt beslut om att lämna huvudstaden för en isolerad tillvaro på Stenhammar slott. Carl Philip och Sofia fick kliva fram mer – annars hade kronprinsessparets arbete blivit alldeles för tungt. Men var höll Madeleine hus?, var det många som frågade sig, säger Ellen.

Många trodde förstås att hon skulle gå in och avlasta syskonen, och i förlängningen hjälpa föräldrarna, men några framträdanden från Florida blev det inte – varken fysiska eller digitala. Madeleine hade tagit ett tydligt steg bort från strålkastarljuset (trots coronaviruset) och ingen fattar vad som händer.