Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Gåtan kring prinsessan Sofias kungliga roll

15 sep, 2020, 14:00 
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip
Hur ser framtiden ut för prinsessan Sofia? Frågorna blir bara fler – och skälet är de motsägelsefulla beskeden från kungen själv.
Annons
Efter hemestern: Det ska Sofia, Carl Philip och barnen göra nuBrand logo
Efter hemestern: Det ska Sofia, Carl Philip och barnen göra nu

 

Å ena sidan har vi kungens policyändring från förra hösten, där det tydligt framgår att prinsessan Sofia, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine, inte längre tillhör kungahusets innersta kärna, och att de ska fasas ut ”på sikt”.

Prinsessan Madeleine prinsessan Sofia prins Carl Philip
Sofia, Madeleine och Carl Philip. På väg ut – eller?

Å andra sidan har vi det besked som kom från hovet bara häromveckan, om att prinsessan Sofia är en av nyckelpersonerna när kungafamiljen nu ”på H.M. Konungens initiativ” ska besöka Sveriges samtliga 21 län, för att visa deltagande med de drabbade under covid-19-pandemin och för att ingjuta framtidstro och tillförsikt.

Annons

Prinsessan Sofia – rollen i kungafamiljen

– Besöken genomförs under hösten 2020 samt under våren 2021. Kungen har beslutat att besöken delas upp mellan Kungaparet, Kronprinsessparet och Prinsparet, meddelar hovet.

Prinsessan Sofia, kungen och drottning Silvia

Samtidigt jobbar prinsessan Sofia ute på fältet, som volontär på Sophiahemmet. En roll som hon upprätthåller vid sidan av sin officiella position som sjukhusets hedersordförande.

Prinsessan Sofia Sophiahemmet.
Prinsessan Sofias vardag på Sophiahemmet.

Om prinsessan Sofias jobb som extraresurs på en av Sophiahemmets vårdavdelningar är det dock tyst i hovets kalender. Hon har bara tre uppdrag listade på hela hösten, i alla fall än så länge.

Annons

På måndag ska hon träffa juryn för Svenska hjältar-galan, och två dagar senare väntar nästa möte. Då har Sofia fått hedersuppdraget att tillsammans med kungaparet delta i mötet med kungliga barnrättsstiftelsen Global Child Forum.

Och veckan efter hon tillbaka på Kungliga slottet, då med prins Carl Philip, och på agendan står styrelsemöte i Prins Carl Philips och prinsessan Sofias stiftelse.

Sofia och Carl Philip på möte med Prinsparets stiftelse
Nästa onsdag bänkar hon sig i hovets sammanträdesrum.

Men vad väntar sedan för prinsessan Sofia? Det återstår att se.

Foto: TT, Kungliga Hovstaterna.

Annons