Gåtan kring Silvia – därför saknas hon i hovets höstplanering

Drottning Silvia

Estelle är tillbaka i skolan och Victoria och Daniel börjar jobba på torsdag. Men var är drottning Silvia?

 

Kungafamiljens sommarledighet går mot sitt slut. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är tillbaka i Stockholm, och för prinsessan Estelle, 8, väntar skolbänken på Campus Manilla, där hon nu i dagarna börjar andra klass.

Ett annat tydligt tecken på att den kungliga hösten har rivstartat är det faktum att hovets officiella kalender åter har börjat fyllas på med officiella uppdrag. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel kör igång på torsdag och sedan väntar några intensiva dagar med sju uppdrag på raken, fram till mitten av nästa vecka.

En som däremot saknas i den kungliga planeringen – i alla fall så här långt – är drottning Silvia, 76.

Senast vi såg henne var häromveckan. Den 10 augusti fanns hon vid kungens sida i samband med att han delade ut pris i balkongtävlingen på Sollidens slott och några dagar senare la hovet ut en bild från kungaparets privata besök på Zorngården i Mora, en bild som senare togs bort.

Drottning Silvia i trädgården på Solliden.

Senaste glimten av drottning Silvia, en härlig augustidag i trädgården på Solliden.

Hovet om drottning Silvias höst

Men det är ingen dramatik bakom drottningens frånvaro i den kungliga kalendern.

– Kungaparet är på Solliden, och de är tillbaka i Stockholm i nästa vecka, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Sedan väntar en annorlunda höst för drottning Silvia, utan officiella resor och utan statsbesök. Det blir inga galamiddagar och ingen Nobelfest. Men en lång rad viktiga uppdrag, både för kungariket Sverige och för barnrättsorganisationen Childhood. Och en hel del av arbetet försiggår som vanligt bakom kulisserna.

Drottning Silvia pratar i telefon på Stenhammar

Alltid med tusen järn i elden!

Sanningen är att drottning Silvia ofta jobbar till långt in på kvällarna. Hon har helt enkelt fullt upp, och har själv berättat vad hon skippar för att hinna med: TV-serier till exempel. Serietitta på The Crown? Nej, det är inte drottningens grej!

Foto: TT.