Gåtan om Sofia och Carl Philips framtid

Prinsessan Sofia och prins Carl Philips framtid.

Framtiden är full av frågetecken för prins Carl Philip, prinsessan Sofia och deras barn.

Det var förmodligen många som satte kaffet i halsen när kungen gick ut med nyheten: De flesta av hans barnbarn kommer fråntas ställningen som kungliga högheter. Ingen hade väl väntat sig det beslutet. Men ändå rimmar det rätt bra med tidsandan.

Vi lever i en era då Harry och Meghan tröttnat på det kungliga livet i Storbritannien och flyttat utomlands. En av våra egna prinsessor har tagit kliv i samma riktning: Madeleine och Chris väljer Florida framför Sverige, och Chris ville inte ens ha en prinstitel då han hade möjligheten vid bröllopet.

Efter kungens beslut är det endast kronprinsessfamiljen som kommer fortsätta på samma utstakade bana som förut, med titlar, skyldigheter, och alla förberedelser som måste göras för att rusta framtida regenter.

Carl Philips och Sofias reaktion

Carl Philip och Sofia då?

Paret ställde sig positiva till den nya förändringen. I en kommentar samma dag som nyheten kom sa de:

“Idag meddelade Kungen beslutet att våra barn inte längre har ställningen Kungliga Högheter. Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer att ha friare valmöjligheter i livet.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀De kommer att behålla sina prinstitlar och sina hertigdömen, Södermanland och Dalarna, vilket vi värdesätter och är stolta över. Vår familj har starka kopplingar till båda landskapen och vi behåller vårt engagemang där.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀Vi kommer att ha fortsatt fokus på våra hjärtefrågor och engagemang. Vi kommer också att fortsätta att stödja Kungen och Kronprinsessan – vår blivande statschef – och delta i Kungahusets verksamhet på det sätt man önskar.”

De fria valmöjligheterna – det ska bli så spännande att se vad Alexander och Gabriel väljer att göra med dem!

Så här förklarade kungen varför han valde att strama upp och krympa Kungahuset:

– Tidigare i år fattade jag ett beslut om att avgränsa det som kallas Det Kungliga Huset. Beslutet innebär att det görs tydligt vilka inom den kungliga familjen som i framtiden kommer att agera som officiella representanter för Sverige. För mig är detta ett sätt att klargöra vilka förväntningar som finns.

– Det kan förhoppningsvis vara till hjälp när mina barnbarn så småningom ska staka ut sin egen framtid.

Foto: TT