Gåtan om Sofias och Carl Philips framtid

Sofia och Carl Philip

Kungens beslut innebar fler möjligheter och en större frihet för prinsparet. Men sedan kom epidemin som ställde allt på ända. Hur ser framtiden ut för prinsfamiljen egentligen?

Det var i höstas som kungen berättade om förändringarna som skulle ske i det svenska kungahuset. De flesta av hans barnbarn skulle fråntas ställningen som kungliga högheter och sakta fasas ut från det kungliga uppdraget. Även om prins Carl Philip och prinsessan Sofia fortsatt kommer vara kungliga högheter, så påverkas självklart även de av beslutet.

Men det är ett beslut som ligger i tiden. Om man tittar på Storbritannien till exempel, valde nyligen Harry och Meghan att själva lämna det kungliga livet och flytta utomlands. En av våra prinsessor, prinsessan Madeleine, bor utomlands sedan många år tillbaka och syns inte till lika mycket som förr, hennes make Chris tackade dessutom nej till prinstiteln han erbjöds vid bröllopet.

Kungen själv beskrev beslutet som ett sätt att klargöra vilka förväntningar som finns. I det årliga jultalet sa han så här:

“Tidigare i år fattade jag ett beslut om att avgränsa det som kallas Det Kungliga Huset. Beslutet innebär att det görs tydligt vilka inom den kungliga familjen som i framtiden kommer att agera som officiella representanter för Sverige. För mig är detta ett sätt att klargöra vilka förväntningar som finns.”

Sofia och Carl Philip stöttar kungen och drottningen

Men kungens beslut ställdes plötsligt på ända när en epidemi drabbade världen och så även Sverige. Eftersom både kungen och drottningen är i riskgruppen på grund av sin ålder har de hållits isolerade på Stenhammar slott i flera månader. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel behövde plötsligt extra stöd i det kungliga arbetet och varken Carl Philip eller Sofia tvekade på att hjälpa till. Förutom att stötta upp Victoria och Daniel har prinsessan Sofia hoppat in och hjälpt till i sjukvården och Carl Philip har samtidigt hjälpt till i militären.

Prinsessan Sofia på Sophiahemmet

Prinsessan Sofia gick en sjukvårdsutbildning på Sophiahemmet och har hjälpt till att avlasta den ordinarie personalen med vissa uppgifter de senaste månaderna.

Efter beslutet var det många som undrade hur just framtiden skulle se ut för prinsparet och deras barn. Skulle vi fortsatt få ta del av bilder på prinsens barn framöver? Eller var det slut med små glimtar från deras liv på Instagram?

Prinsparet har även efter beslutet fortsatt att uppdatera Instagram med både bilder på sig själva och barnen prins Gabriel och prins Alexander, vilket visar att de inte kommer sluta dela med sig av sina liv i första taget. Vad den nya friheten innebär för dem i och med kungens beslut återstår att se.

I december 2019 intervjuades Carl Philip och Sofia av TV4:s Jesper Börjesson. Då fick de frågan om hur de såg på beslutet. Då lyfte plötsligt Sofia en fråga vi inte hört talas om tidigare, att familjen funderar på att flytta utomlands.

– Vi kan flytta utomlands om vi vill, precis som Madeleine och Chris. Och våra pojkar kan gå i skolan där, sa Sofia då.

Uttalandet kom som en chock för många, men även om det eventuellt fanns planer på en flytt utomlands för prinsfamiljen är det inte aktuellt än på länge och drömmen har satts på paus ett tag. Just nu behöver Carl Philip och Sofia fokusera på att hjälpa Victoria och Daniel med det kungliga arbetet i Stockholm.